Entries Tagged as ''

ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ

Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο κλάδος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων στην Κρήτη, λόγω της υψηλής φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, που έχει επιβληθεί στον κλάδο τους, καθιστώντας την επιβίωση τους αρκετά δύσκολη και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτη.
Οι οικονομικές πιέσεις, που δέχονται οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων σε συνδυασμό με την αφαίμαξη των εισοδημάτων των καταναλωτών έχουν οδηγήσει ήδη αρκετούς σε “λουκέτο”, ενώ η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Μπορεί το πρόβλημα να εμφανίζεται εντονότερο στην υπόλοιπη χώρα, ωστόσο δεν πάει πίσω και η Κρήτη, με τους πρατηριούχους να βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται συνεχώς και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις να αυξάνονται.
Οι πρατηριούχοι πιέζονται αρκετά και δε μπορούν να τα βγάλουν εύκολα πέρα, αναφέρει, μιλώντας στο cretapost, ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.
“Οι υψηλοί φόροι και το ασφαλιστικό κλείνουν τα πρατήρια. Το πρόβλημα ήταν εντονότερο στην υπόλοιπη χώρα, αλλά τώρα έχει έρθει και στην Κρήτη. Η φορολογία στα καύσιμα έχει μειώσει την κατανάλωση γι’αυτό και οι πρατηριούχοι πιέζονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κλείσιμο” προσθέτει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, αρκετοί πρατηριούχοι δε θα μπορούν πλέον να αντέξουν τη δυσβάσταχτη φορολογία, θα εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους και πολλά πρατήρια θα περάσουν στα χέρια των εταιρειών.
“Το ποσοστό με το οποίο δουλεύουμε οι πρατηριούχοι είναι πολύ μικρό και γι’ αυτό πολλοί δε μπορούν να αντέξουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός των πρατηρίων που λειτουργούν, καθώς από τα 8.500 πρατήρια που υπήρχαν πανελλαδικά, τώρα πλέον έχουμε φτάσει στα 3.800” τονίζει ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών.
Αναλυτικά οι επιβαρύνσεις από 1.1.2017 πάνω στα κέρδη των πρατηρίων:
Μέσος όρος προμήθειας 26,85% επί των μεικτών κερδών στα καύσιμα (μέσο κέρδος στη βενζίνη-95 3%, στο Π.Κ. 4,5% και στο Π.Θ. 4%, άρα το 1% προμήθειας αντιστοιχεί στο 33,33%, 22,22% και 25% επί των μεικτών κερδών αντίστοιχα και ο μ.ο. είναι26,85%).
Συντελεστές φορολογίας εισοδήματος φυσ. προσώπων 22%, 29% μέχρι και 45%
Εισφορά κύριας σύνταξης 20% επί του ετήσιου εισοδήματος
Εισφορά επικουρικής σύνταξης (ΤΕΑΠΥΚ) 7,5% επί του ετήσιου εισοδήματος
Εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6,95% επί του ετήσιου εισοδήματος
Εισφορά αλληλεγγύης 2,2% ως 10% επί του ετήσιου εισοδήματος άνω των 8.000€
Τέλος επιτηδεύματος ως 650€.
Πηγή cretapost

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΤΗΣΙΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους πρέπει να καταβληθεί το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος 2017 για τη χρήση των αδειών λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, το οποίο έχει καθοριστεί σε ύψος 40€ ανά έτος. Το ανωτέρω ανταποδοτικό τέλος εισπράττεται από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. , ενώ οι κάτοχοι των αδειών υποβάλλουν στις αρμόδιες για την έκδοση των αδειών υπηρεσίες φωτοαντίγραφο του διπλότυπου της Δ.Ο.Υ. από το οποίο προκύπτει το ποσό που έχουν καταβάλλει ως ετήσιο ανταποδοτικό τέλος.
Σε περίπτωση που δεν καταβάλλεται το ως ανωτέρω τέλος εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ανταποδοτικού τέλους.

«Επιδημια» λουκετων σε βενζιναδικα του Ηρακλειου

Οι πρατηριούχοι στο Ηράκλειο της Κρήτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «επιδημία» λουκέτων που επαναλαμβάνεται και πάλι το τελευταίο διάστημα.
«Αυτό είχε γίνει και πριν από μερικά χρόνια, αλλά τότε, η αιτία ήταν άλλη. Τώρα, με την υπερφορολόγηση, από τη μία πλευρά, και το λαθρεμπόριο από την άλλη, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί», σημειώνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης σε δηλώσεις του στο ekriti.gr.
Ο κ. Σαμόλης εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον, αφού όπως λέει «ο σκοπός ήταν ένας κι επιτεύχθηκε. Τα πρατήρια πέρασαν στα χέρια των εταιριών».

ΤΗΡΗΣΗ ειδικΟΥ βιβλΙΟΥ ΑΔΕΙΩΝ

Το ειδικό βιβλίο ΑΔΕΙΩΝ τηρείται υποχρεωτικά από την επιχείρηση , αθεώρητο , δύναται να είναι και σε μορφή μηχανογραφημένων σελίδων και πρέπει να φέρει τα στοιχεία της επιχείρησης, την ένδειξη βιβλίο αδειών και να περιλαμβάνει τις παρακάτω στήλες:
Αύξων αριθμός, ονοματεπώνυμο μισθωτών, ειδικότητα, ημερομηνία πρόσληψης, αριθμός δικαιούμενων ημερών αδείας, χρονολογία έναρξης και λήξης χορηγηθείσας αδείας, αποδοχές αδείας, επίδομα αδείας, παρατηρήσεις, υπογραφή μισθωτού
. ΒΙΒΛΙΟ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

ΑΓΓΕΛΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓ. ΤΡΥΦΩΝΟΣ 28 & ΗΡΟΔΟΤΟΥ – Ν. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2810220324 & 6947235387