Κοντα σε υψηλο τριων ετων ξανα το αργο πετρελαιο

Κοντά σε υψηλά τριών ετών αναρριχώνται ξανά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω της μικρής πτώσης στον αριθμό των εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ και των μειώσεων στην παραγωγή του ΟΠΕΚ.

Λίγο μετά τις 15.00 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωναν άνοδο στα 61,67 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν στα 62,21 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2015.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωναν άνοδο 33 σεντς στα 67,81 δολάρια το βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα, το μπρεντ ανήλθε στα 68,27 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015.

Σύμφωνα με αναλυτές, η άνοδος της τιμής είναι αποτέλεσμα της μικρής μείωσης στον αριθμό των αμερικανικών εξεδρών άντλησης πετρελαίου. Για την εβδομάδα έως τις 5 Ιανουαρίου, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 5 στις 742 πλατφόρμες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Baker Hughes.

Ωστόσο, η αμερικανική παραγωγή αναμένεται σύντομα να αυξηθεί πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως χάρη στις εταιρίες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου. Μόνο η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παράγουν περισσότερο.

Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής είναι ο βασικός παράγοντας που αντισταθμίζει τη μείωση της παραγωγής σε χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και της Ρωσίας, που τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι τον Ιανουάριο και αναμένεται να διαρκέσει καθ’ όλο το 2018.

Υψηλόβαθμη πηγή του ΟΠΕΚ από σημαντική πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Μέσης Ανατολής δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί την αναταραχή στο Ιράν καθώς και την οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, αλλά θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου μόνο εάν προκύψουν από αυτές τις χώρες σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή.
Πηγή Ναυτεμπορική

Comments are closed.