Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 στην ιστοσελίδα XRONOS.GR δημοσιεύτηκαν δηλώσεις – ερωτήματα του περιφερειακού συμβούλου Ροδόπης κυρίου Κώστα Κατσιμίγα.
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ) οφείλει να λάβει θέση, εκπροσωπώντας τους πρατηριούχους της περιοχής, καθώς οι εκτιμήσεις που αποτυπώνονται από τον κ. Κατσιμίγα για τις τιμές είναι επιλεκτικές και διαστρεβλώνουν την αλήθεια.
Η σύγκριση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης μεταξύ των πρατηρίων που δραστηριοποιούνται στους νομούς Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, διεξήχθη με αυθαίρετη και αποπροσανατολιστική μέθοδο, για λόγους εντυπώσεων, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους συναδέλφους μας.
Συγκεκριμένα, συνέκρινε μία αδικαιολόγητα πολύ φθηνή τιμή πώλησης καυσίμου ελάχιστων πρατηρίων της Θεσσαλονίκης με τον μέσο όρο των τιμών των πρατηρίων της Κομοτηνής.
Η σύγκριση των τιμών, για όποιον θέλει να είναι δίκαιος, αμερόληπτος και να μην πέφτει στην παγίδα του λαϊκισμού, υπολογίζεται πάντα με την μέση τιμή των εκάστοτε νομών.
Η μέση τιμή, λοιπόν, του νομού Θεσσαλονίκης στις 15-12-2021 ήταν 1,691/λίτρο και του νομού Κομοτηνής 1,749 /λίτρο, ήτοι με υψηλότερο κόστος για τον καταναλωτή της τάξεως των 5 λεπτών ανά λίτρο. Η διαφορά της τιμής είναι απόλυτα δικαιολογημένη και απορρέει από παράγοντες, όπως τα μεταφορικά κόστη, οι μικρότερες καταναλώσεις που επιμερίζουν το ανελαστικό κόστος των πρατηρίων σε λιγότερα πωλούμενα λίτρα, και οι μικρότερες συγκριτικά εκπτώσεις που ωφελούνται τα πρατήρια της περιφέρειας από τις μεγάλες εταιρίες χονδρικής εμπορίας.
Προφανώς, γίνεται αντιληπτό ότι οι εταιρίες εμπορίας χονδρικής πώλησης, όπως άλλωστε συμβαίνει παγκοσμίως, παρέχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε μεγάλους πελάτες καταναλωτές που βεβαίως δραστηριοποιούνται στα αστικά κέντρα, σε σχέση με την περιφέρεια, που εκ φύσεως ανταποκρίνεται σε λιγότερο πληθυσμό και δεν μπορεί να διαθέτει την ίδια δυναμική.
Σε ότι αφορά την τιμή 1,60 ευρώ /λίτρο της αμόλυβδης στην Θεσσαλονίκη και κατά πόσο είναι λογική, θα αναφέρουμε ότι η τιμή διυλιστηρίου στις 15.12.2021 ήταν 1,59 ευρώ /λίτρο.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών αγοράζουν 1,59 ευρώ /λίτρο από τα διυλιστήρια, θα προσθέσουν το κέρδος τους, θα πληρώσουν το σχετικό μεταφορικό κόστος, ο μεν πρατηριούχος, φυσιολογικά, θα πρέπει να έχει ένα κέρδος προκειμένου να καλύψει τα έξοδά του και συνολικά όλα τα προηγούμενα με τον ΦΠΑ και την προμήθεια των τραπεζικών συναλλαγών pos αποτυπώνει κέρδος όλων ύψους ενός λεπτού το λίτρο.
Άραγε, το πιστεύει κανείς; Εμείς πάντως όχι και το συνδυάζουμε με τα 26.000 λίτρα λαθραίας βενζίνης, με προορισμό την Θεσσαλονίκη, που εντόπισαν οι ελεγκτικές αρχές της Κομοτηνής, προ λίγου καιρού.
Μετά από αυτά, το ερώτημα που τίθεται είναι, φτηνά και παράνομα ή με περιθώριο κέρδους επιβίωσης και νόμιμα; Κρίνουμε ότι προτεραιότητα του κυρίου Κατσιμίγα πρέπει να είναι η νομιμότητα των καυσίμων.
Η ΠΟΠΕΚ και τα σωματεία που ανήκουν σε αυτήν είναι θεματοφύλακες της νόμιμης διακίνησης καυσίμων και μάλιστα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι επιδίωξη όλων αυτών που ασχολούνται με τα κοινά στην χώρα μας.
Σε περίπτωση αποριών «Γιατί συμβαίνει αυτό;» που αφορούν τον κλάδο, είμαστε στην διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται για την αλήθεια.
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
O Πρόεδρος Κιουρτζής Θεμιστοκλής
Ο Γ. Γραμματέας Μαυράκης Ιωάννης