Αίτημα παράτασης της κρατικής επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ύψους 0,20 €  προ ΦΠΑ ανά λίτρο έως και την 30η  Απριλίου 2023,  ζητάει με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από τον  Υπουργό Οικονομικών κ.  Χρήστο Σταϊκούρα, τον  Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ.  Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον  Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα. Ακολουθεί η σχετική επιστολή

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δευτέρα 12/12/2022

ΠΡΟΣ
Α) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Αναπληρωτή Υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Β) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Γ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα

ΘΕΜΑ: «Αίτημα παράτασης επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης»

Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί,
Με την απόφαση ΓΔΟΥ 77/2022 ΦΕΚ 5331/14.10.2022, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επιδότηση της τιμής του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης λόγω της ραγδαίας αύξησης που καταγράφηκε στην τιμή του πετρελαίου και της συνεπακόλουθης αύξησης του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προχωρήσατε στην επιδότηση ύψους 0,20 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους του άρθρου 2 από την 14η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η εν λόγω κρατική επιδότηση στη αντλία, σε συνδυασμό με την έκπτωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα ελληνικά διυλιστήρια έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, έδωσαν μια οικονομική ανάσα σε όλους τους καταναλωτές και μια ώθηση να προβούν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τις τρέχουσες ανάγκες τους.
Τρέχουσες, διότι η εποχή που οι πολίτες προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για να καλύψουν όλη την χειμερινή περίοδο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, λόγω της συνεχούς οικονομικής κρίσης – δυσχέρειας επί σειρά ετών.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, εκπνέει η κρατική επιδότηση, παρότι πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα, όπου οι ανάγκες για θέρμανση είναι ιδιαίτερα αυξημένες και το εισόδημα των νοικοκυριών δραστικά περιορισμένο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς την επιδότηση του κράτους.
Επιπλέον οι διαρκείς, ραγδαίες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας άλλοτε με ανοδική και άλλοτε με καθοδική τροχιά, εντείνουν την ανασφάλεια και καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη σταθερής κρατικής επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης καθ΄ όλη την περίοδο διάθεσής του.
Συνεπώς, οι συμπολίτες μας χρειάζονται από την Κυβέρνηση την συγκεκριμένη παράταση στήριξης για το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, δηλαδή την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία ύψους 0,20 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο έως και την 30η Απριλίου 2023, που μπορεί να επιτευχθεί, όπως φημολογείται, από την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία εκ της επιβολής φόρου στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας, από την μεγάλη εμπειρία μας στην αγορά, ότι οι καταναλωτές που δεν προμηθεύτηκαν ήδη πετρέλαιο είναι οι πλέον οικονομικά ασθενέστεροι και αυτοί που ουσιαστικά θα αγοράζουν μικρές ποσότητες, όσες δηλαδή τους επιτρέπουν τα οικονομικά τους, της τελευταίας στιγμής.
Όπως απεδείχθη, όσες φορές το πετρέλαιο είχε προσιτή τιμή οι πολίτες ζεστάθηκαν.
Εξάλλου, πιστεύουμε ότι δεν θα θέλατε, οι καταναλωτές να νοιώσουν ότι αποπροσανατολίστηκαν από την Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η βούλησή της, όπως αποτυπώθηκε, ήταν να στραφούν στην χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.
Σας ζητούμε επίσης την όποια απόφασή σας, με την ελπίδα βέβαια ότι θα γίνει δεκτή η πρότασή μας, να την ανακοινώσετε έγκαιρα, προκειμένου να γίνει ομαλά ο εφοδιασμός των επαγγελματιών και να μην δημιουργηθούν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι η Πολιτεία μπορεί να εξοικονομήσει προς όφελος όλων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της παραβατικότητας, η οποία συνεχώς μεγεθύνεται.
Παρακαλούμε, όπως προχωρήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία εναρμονίζεται με τις ανάγκες του ελληνικού λαού στην δίνη της υπάρχουσας ενεργειακής φτώχειας.

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
O Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Κιουρτζής Θεμιστοκλής Μαυράκης Ιωάννης