Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, καθώς οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό- και με τη ρωσική πλευρά να προχωρά στο κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία- πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Ωστόσο παράλληλα εκφράζονται φόβοι για μια νέα άνοδο των τιμών όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά, γεγονός που θα οδηγήσει σε έναν επανυπολογισμό των μέτρων στήριξης.

Στην κυβέρνηση έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα πακέτο με οριζόντια μέτρα στο ενεργειακό πεδίο και στοχευμένες παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας (με έμφαση στους πλέον ευάλωτους). Ωστόσο στόχος είναι να μην .. τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία και επομένως δεν είναι εύκολο να χαραχθεί εκ νέου η στρατηγική σε περίπτωση ενός νέου κύματος ανατιμήσεων. Ουσιαστικά η οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν μπορεί να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις μέσα σε ένα ρευστό διεθνές σκηνικό.

Σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι εξελίξεις στο ενεργειακό, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως έχει διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό που τονίστηκε- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – είναι πως υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.

ethnos