Ξεκινά σήμερα και στην Κρήτη η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,50 με 1,55 ευρώ το λίτρο – Μηδενικό προσώρας το ενδιαφέρον των καταναλωτώνhttps://cdn.unblockia.com/ocm-

Όχι κάτω από 1,50 έως 1,55 ευρώ το λίτρο θα είναι σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο Ηράκλειο, με βάση την εκτίμηση που εξέφρασε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης. Μάλιστα, αποκάλυψε πως οι Ηρακλειώτες επικοινωνούν διαρκώς με τα πρατήρια για να μάθουν την τιμή, αλλά δεν προχωρούν καθόλου σε παραγγελίες. Ωστόσο, «το πετρέλαιο», όπως λέει, «παραμένει ως η φτηνότερη για φέτος θέρμανση στην Ελλάδα!».

«Με τις αυξήσεις που βλέπουμε, η τιμή θα είναι στο 1,50 ευρώ και ίσως και παραπάνω. Μπορεί στο 1,53 ή και 1,55 ευρώ το λίτρο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου. «Και μιλάμε πάντα για τιμές εκτός της επιδότησης. Γιατί η επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο δίνεται στην αντλία. Οι τιμές που σας λέω είναι οι τελικές προς τον καταναλωτή. Και μετά θα πάρουν έξτρα επιδότηση τα χαμηλά εισοδήματα», διευκρινίζει ο Λυκούργος Σαμόλης.

Για τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των καταναλωτών, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών μάς λέει: «Ρωτάει ο κόσμος… Μας παίρνουν τηλέφωνο οι άνθρωποι και μας ρωτάνε για την τιμή και πότε ξεκινάμε να διαθέτουμε το πετρέλαιο θέρμανσης. Θα δούμε τι θα γίνει από τώρα και μετά».

Στο μεταξύ, όπως έχει δημοσιευτεί ξανά, η κατεύθυνση που δίνει προς τα μέλη του ο Σύλλογος Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου είναι να εξυπηρετούν όλο τον κόσμο, ακόμα και σε παραγγελίες μικρών ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης.

Η τροπολογία για το επίδομα

Εξάλλου, χθες Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, κατατέθηκε η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης, που προβλέπει την επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά + ΦΠΑ 24%).

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ύψος της επιδότησης, που ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες-κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης, και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για τον καταναλωτή διαμορφώνονται περίπου στο 1,55 ευρώ το λίτρο.

Για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει κονδύλια 250 εκατ. ευρώ, με το αρχικό πλάνο να προβλέπει παρέμβαση στην τιμή έως το τέλος του έτους, με δυνατότητα παράτασης ή προσαρμογής σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις.

Βάρος στο επίδομα θέρμανσης

Πάντως, φέτος, είναι σίγουρο ότι διπλά κερδισμένοι θα είναι οι δικαιούχοι που επιστρέφουν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο, αλλά θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση για να εισπράξουν επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, όσοι έως πέρυσι είχαν ζεσταθεί με ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο ή άλλη πηγή και φέτος θα προμηθευτούν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης, θα εισπράξουν διπλό επίδομα. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τους νέους δικαιούχους.

Η απόφαση έχει ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας ο κόσμος να επιλέξει φέτος το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης, αποφεύγοντας το πολύ ακριβό (τουλάχιστον για φέτος) φυσικό αέριο. Για αυτόν τον λόγο και διπλασιάζει στα 700 ευρώ το ποσό βάσης, ως κίνητρο για τους καταναλωτές να επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρόνοια βέβαια δεν υπάρχει μόνο για όσους καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς φέτος θα είναι αυξημένος ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, ενώ το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος με βάση τις βαθμο-ημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ, από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Το νέο επίδομα

Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα, αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

  • Άγαμος: 16.000 ευρώ.
  • Έγγαμος: 24.000 ευρώ.
  • Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ.
  • Οικογένεια με δύο τέκνα: 30.000 ευρώ.
  • Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ.

Υπολογισμός επιδόματος

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό, ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχα, το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

neakriti.gr