Βενζίνη: Η ραγδαία άνοδος στην τιμή της βενζίνης επαναφέρει πιο τακτικά το αίτημα για παρέμβαση στη φορολογία, με μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ ή/και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στην τιμή του καυσίμου φτάνουν το εντυπωσιακό -αν μη τι άλλο- 58,77% επί της τιμής που πληρώνει ο οδηγός στο πρατήριο.

Οι βασικές επιβαρύνσεις οι οποίες επιβάλλονται στην τιμή της βενζίνης είναι ο ΦΠΑ με συντελεστή 24% και βέβαια ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) ο οποίος επιβλήθηκε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και επιβαρύνει με 70 λεπτά κάθε λίτρο βενζίνης. Αυτό σημαίνει ότι εάν καταργούνταν αυτοί οι δύο φόροι, η τιμή της βενζίνης στο πρατήριο, από 2,25 ευρώ ανά λίτρο, θα έπεφτε στα 1,11 ευρώ ανά λίτρο.

Το υπόλοιπο της τιμή είναι τα τέλη (ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) η τιμή του διυλιστηρίου (υπολογίζεται στο 36%), το περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων (που υπολογίζεται στο 5,5%).

aftodioikisi.gr