DEUTSCHE WELLE
Μια σειρά ανακοινώσεων για τα δυσθεώρητα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι καταναλωτές ανά τον κόσμο αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της.
Μια σειρά ανακοινώσεων για τα δυσθεώρητα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι καταναλωτές ανά τον κόσμο αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειές της. Επαναφέρει πρωτίστως το ακανθώδες θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών αυτών των εταιρειών.
Τελευταία στη σειρά η ΒΡ, που την Τρίτη ανακοίνωσε τεράστια αύξηση κερδών από το β΄ τρίμηνο του έτους. Ηταν τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει σημειώσει ο βρετανικός κολοσσός τα τελευταία 14 χρόνια, καθώς έφτασαν στα 8,5 δισ. δολ., ποσό υπερτριπλάσιο εκείνου που κατέγραψε την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Ηταν το δεύτερο πιο κερδοφόρο τρίμηνο στην ιστορία της ΒΡ. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των αμερικανικών κολοσσών ExxonMobil και Chevron, με τα κέρδη της πρώτης να φτάνουν στα 17,9 δισ. δολ. υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ της κατά 2 δισ. δολ. και της δεύτερης να σημειώνουν επίσης νέο ρεκόρ φτάνοντας στα 11,6 δισ. δολ. Και βέβαια η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης, η Shell, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε νέο ρεκόρ κερδών ύψους 11,5 δισ. δολ.
Τα ιλιγγιώδη κέρδη που σημειώνονται ενώ εκτοξεύεται στα ύψη ο πληθωρισμός, δυσχεραίνοντας τη ζωή των ανθρώπων ανά τον κόσμο, έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις για να αυξήσουν τους φόρους στις πετρελαϊκές. Τον Μάιο η Βρετανία ανακοίνωσε φόρο 25% στα «υπερκέρδη» των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύντομα παρουσίασε ανάλογο νομοσχέδιο και η Ιταλία. Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υφίσταται εντεινόμενες πιέσεις από τα μέλη του κόμματός του για να επιβάλει φόρους στα υπερκέρδη, αν και είναι δεδομένο ότι τυχόν προσπάθειά του προς αυτήν την κατεύθυνση θα προσκρούσει σε πολλά εμπόδια. Στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αντιστέκεται επίμονα στις εκκλήσεις για την επιβολή αντίστοιχου φόρου μολονότι οι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό τον υποστηρίζουν. Ο Λίντνερ θεωρεί πως ένας φόρος στα κέρδη των πετρελαϊκών μπορεί να επιταχύνει τον πληθωρισμό στις τιμές των καυσίμων. Την άποψή του υποστηρίζει και η επιτροπή ανεξάρτητων οικονομολόγων που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Εχουν προειδοποιήσει πως οι πολιτικοί «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν υποστηρίζουν και χρησιμοποιούν τέτοιου είδους φόρους, που είναι μεν δημοφιλείς αλλά μακροπρόθεσμα οικονομικά επικίνδυνοι». Οι πετρελαϊκές είναι ασφαλώς εναντίον των φόρων στα υπερκέρδη τους και αντιπροτείνουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας προκειμένου να στρέψουν τη βιομηχανία σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Ετσι, η ΒΡ συνόδευσε την ανακοίνωση των κερδών της με υποσχέσεις για επενδύσεις στην αιολική ενέργεια και στις μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπέρντεν τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια ως εναλλακτική στη φορολογία και υποστήριξε πως «έτσι η κοινωνία δεν θα επηρεάζεται πλέον τόσο από τις μεταβολές στις τιμές των υδρογονανθράκων»
kathimerini.gr