ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ηράκλειο,  29/03/2019

Προς Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.)

Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ.,
Στο πρόσφατο Παγκρήτιο σεμινάριο που διεξήχθη, δεχθήκαμε την έντονη επιθετικότητα των μελών όλης της Κρήτης και την οξεία διαμαρτυρία ότι δεν προχωράμε σε δραστικές κινητοποιήσεις για όλα αυτά τα νέα εξοντωτικά μέτρα και οφειλές που αναδύονται καθημερινά και έρχονται να προστεθούν στις ήδη συσσωρευμένες  δυσβάσταχτες  υποχρεώσεις μας.
Το μήνυμα ήταν: «ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΩΣ ΕΔΩ. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ»

Η αγανάκτηση αυτή κορυφώθηκε ακόμα περισσότερο, με την ανακοίνωση της αναδρομικής πληρωμής των επικουρικών ασφαλιστικών εισφορών και είχε συσσωρευτεί από σειρά ζητημάτων του κλάδου, εκ των οποίων ενδεικτικά τα πιο πρόσφατα αναλύονται ως εξής:

1.ΗΦΑΙΣΤΟΣ.
Παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις του πετρελαίου θέρμανσης ελέγχονται πλήρως από το σύστημα εισροών εκροών, οι πρατηριούχοι υποχρεούνται να επιβαρύνονται με την καταχώρηση στοιχείων για την επιδότηση των δικαιούχων καταναλωτών και ως επιβράβευση από το κράτος τιμωρούνται και με πρόστιμα για αμελητέα λάθη.
2. Ψηφιακό μητρώο πρατηρίων.
Με την εξ. Επείγουσα εγκύκλιο Οικ .14872/1046 στις 1/3/2017 ο Υπουργός Μεταφορών καλούσε τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας  έως 31/5/2017 να συμπληρώσουν τα πεδία για την τήρηση ψηφιακού μητρώου πρατηρίων καυσίμων της παρ.5 του άρθρου 21 του Ν. 4439/2016.

Σήμερα λόγω της υστέρησης των υπηρεσιών στη συμπλήρωση και τήρηση ψηφιακού μητρώου πρατηρίων, μετακυλίεται η υποχρέωση αυτή στα πρατήρια με τη συνδρομή των μηχανολόγων συνεργατών τους με επιβάρυνση περί τα 300€.
3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ 2018: ΠΟΛ1195, ΠΟΛ1208, ΠΟΛ1218.

Τα πρατήρια υποχρεώθηκαν νομοθετικά  να ολοκληρώσουν την προσαρμογή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα με υψηλό κόστος επιβάρυνσης, δεδομένων των αδυναμιών εκτέλεσης των εταιρειών λόγω όγκου εργασιών, δεδομένων των μη εναρμονισμένων μεταξύ τους προγραμμάτων  εμπορικών και συστημάτων εισροών – εκροών, με συνέπεια την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του πρατηριούχου και  για την αγορά νέου εμπορικού προγράμματος από την συνεργαζόμενη εταιρεία συστημάτων εισροών εκροών. Και όλα αυτά  ενώ έχει ανακοινωθεί η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση     από 1/1/2020.
4. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΤΕΑΕΠ.
Εν έτη 2019, η υποχρέωση πληρωμής αναδρομικών επικουρικών εισφορών ΕΤΕΑΕΠ από 1/12/2012 με ύψος ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς 71,50€ από Φεβρουάριο 2019, τη στιγμή που η επικουρική σύνταξη είναι περί τα 50€ αλλά και ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ  στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων ΟΓΑ, οι οποίοι εάν λάβουν την επικουρική σύνταξη θα χάσουν μεγαλύτερο μέρος από την κύρια σύνταξή τους από τον ΟΓΑ. Να πληρώνουμε τώρα  επικουρικές εισφορές, ενώ -παρά την αυτονομία του- το  Ταμείο μας (ΤΕΑΠΥΚ)   είχε αποδεκατιστεί με κουρέματα PSI, με ανεπιστρεπτί δανεισμό στον ΟΑΕΕ και τέλος με την ένταξή του στο ΕΤΕΑΕΠ.

  1. INTERLOCK.
    Με προσπάθειες & συντονισμένες ενέργειες της Π.Ο.Π.Ε.Κ., επετεύχθη η διατήρηση των πρατηρίων (πεζοδρομιακών, με υπερκείμενους ορόφους σε χρήσεις πέραν της ιδιοκατοίκησης, λειτουργία πρατηρίων σε απόσταση 30 μέτρων από χώρους συνάθροισης κοινού) αλλά με την πρόσθετη σημαντική δαπάνη της τοποθέτησης συστήματος  interlock,   αποκλειστικά Ελληνική πρωτοτυπία και πατέντα, ενώ τα πρατήρια στα κράτη της ΕΕ λειτουργούν τηρώντας τους κοινούς Ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας.
    Όποτε επιθυμεί μια επιχείρηση με συνάθροιση κοινού να εγκατασταθεί πλησίον του πρατηρίου, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, υποχρεούται ο πρατηριούχους να πληρώσει το σύστημα interlock με πολλές χιλιάδες ευρώ. Ζητούμε την επιδότηση του συστήματος interlock.

Η επιδρομή εις βάρος του κλάδου μας είναι ορατή και συνεχόμενη, δοκιμάζεται αλλά εξαντλήθηκε πλέον η ανοχή μας με τις διαρκώς νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες μας επιβαρύνουν οικονομικά και μας οδηγούν σε αφανισμό. Εκτός από τις πάγιες ανυπέρβλητες οικονομικά υποχρεώσεις μας που έχουμε να διαχειριστούμε, κάθε τόσο εκδίδονται νέες και σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως για παράδειγμα η αλλαγή νομοθεσίας περί της φυσικής ορειχάλκινης βέργας δεξαμενών του πρατηρίου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των συστημάτων εισροών – εκροών σε όλη την Ελλάδα από 5mm σε 2mm!! (απόφαση με  Αριθμ. οικ. 79789 3678β/31.12.2014 , η οποία τροποποίησε την απόφαση με αριθ. Φ2−1617/2010)

Οι εταιρείες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα αλλά και τα περιθώρια να προσαρμόζονται συνεχώς σε νέες υποχρεώσεις χωρίς να αντιδρούν. Όμως εμείς δεν έχουμε ούτε τη δυνατότητα αλλά ούτε και τα περιθώρια να αντέξουμε. Η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί κατακόρυφα και δεν έχουμε τα  περιθώρια να επιβιώσουμε. Η αγορά οδηγείται στην εξόντωση των πρατηρίων και την επικράτηση των εταιρειών.

Πρέπει να μπει φρένο στην ραγδαία νομοθετικά οικονομική επιδρομή εναντίον του κλάδου με δυναμικές κινητοποιήσεις και πρέπει  να προβάλλουμε, να αναδείξουμε όλα τα θέματα αυτά στη δημοσιότητα, προκειμένου να λάβει έκταση και διάσταση η αφαίμαξη του κλάδου μας.

Ως Σύνδεσμος Πωλητών Πετρελαιοειδών Ηρακλείου, είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων, απεργιακές, κλείσιμο εγκαταστάσεων,  σε συνεννόηση με τις λοιπές Ενώσεις της Κρήτης για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα: «ΟΧΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ»

Παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη  τα προαναφερθέντα και οργανώσουμε το συντομότερο όλοι μαζί  από κοινού, με πρωτεργάτη την Ομοσπονδία, την άμεση αντίδραση και έκφραση της αγανάκτησης των μελών μας, του κλάδου μας μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ
                        Για το Σύνδεσμο Βενζινοπωλών Ηρακλείου
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος -Λ. Σαμόλης              Ο Γ. Γραμματέας- Ι. Μαυράκης