Τα δραματικά αδιέξοδα της υποστελέχωσης των πολεοδομιών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι Ηρακλείου Χερσονήσου και Μαλεβιζίου μέσα από μια διαδημοτική συνεργασία με την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καταφέρουν να διαχειριστούν τις αυξημένες απαιτήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.

Το όλο θέμα συζητείται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, το οποίο καλείται να επικυρώσει τη σχετική εισήγηση της πολεοδομίας για τη δημιουργία διαδημοτικής συνεργασίας. Σύμφωνα με την εισήγηση δημοτικοί υπάλληλοι από τη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι θα έρχονται στην πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου από όπου θα προσπαθούν να διεκπαιρεώσουν υποθέσεις που αφορούν τις περιοχές τους στηριζόμενοι στην υποστήριξη των συναδέλφων τους στην πλατεία Δασκαλογιάννη.

Όπως είναι γνωστό, στην Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, παρά τις σοβαρότατες ελλείψεις της σε βασικές επιστημονικές ειδικότητες, οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας την ίδια ώρα που επωμίζονται το βάρος των αναγκών του διευρυμένου γεωγραφικά ως προς τα διοικητικά του όρια Δήμου Ηρακλείουσηκώνουν στις πλάτες τους και τον Δήμο Χερσονήσου, όπως και τον Δήμο Μαλεβιζίου και τις Αρχάνες.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Το γεγονός αυτό δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το ειδικό βάρος του προβλήματος της υποστελέχωσης των πολεοδομιών που καλούνται να διαχειριστούν τις μεγαλύτερες τουριστικά αυτοδιοικητικές μονάδες του νομού που καλύπτουν την παραλιακή προμετωπίδα του πολεοδομική συγκροτήματος του Ηρακλείου. Όπως έχει κατ΄επανάληψη αναδείξει το Ράδιο Κρήτη, η κατάσταση στις υπηρεσίες πολεοδομίας της Κρήτης, είναι χωρίς υπερβολή δραματικές αφού υπάρχει έλλειψη ων βασικών επιστημονικών ειδικοτήτων που θα έπρεπε να έχει για να μπορεί να αντιμετωπίσει την πληθώρα των αδειών που καλείται να διαχειριστεί.

Αυτό ισχύει και για τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως και για τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ενδοχώρας, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Φαιστού, στο Δήμο Μινώα στο Δήμο Μυλοποτάμου αλλά και στους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας όπου στις υπηρεσίες αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις ουσιαστικά στηρίζονται σε ένα υπάλληλο που καλείται να διαχειριστεί ένα ασήκωτο φόρτο εργασίας που κυριολεκτικά τον ξεπερνά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία πολεοδομία σε ολόκληρο το νησί δεν υπάρχει χωροτάκτης πολεοδόμος, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται δραματικές ελλείψεις σε αρχιτέκτονες μηχανικούς, τοπογράφους, μηχανολόγους μηχανικούς, και πολιτικούς μηχανικούς.

Πρόσφατος έλεγχος που πραγματοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το βαρύ πρόβλημα της υποστελέχωσης των πολεοδομιών, οι οποίες κυριολεκτικά έχουν αφαιμαχθεί από προσωπικό, την ίδια ώρα που καλούνται να διαχειριστούν το εξαιρετικά κρίσιμο και κομβικό ζήτημα της δόμησης και της οικιστικής ανάπτυξης

ekriti.gr