Τον φόβο του ότι αυτά τα μαφιόζικα κυκλώματα που λυμαίνονται τις μεγάλες αγορές της χώρας, και κυρίως της Αθήνας, θα έρθουν και στην Κρήτη, αν δεν ενεργοποιηθούν οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου των τιμών, εξέφρασε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης
Μαφιόζικες μεθόδους ελέγχου της αγοράς καυσίμων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με την Κρήτη να προστατεύεται μέχρι στιγμής λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς, αλλά με τον κίνδυνο να ελλοχεύει πάντα όσο το κράτος δεν παρεμβαίνει στον έλεγχο των τιμών, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, με τον πρόεδρό τους στο Ηράκλειο, Λυκούργο Σαμόλη, σε δηλώσεις του στο neakriti.gr, να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.
«Τη μέση τιμή της αγοράς να αναζητούν οι καταναλωτές και όχι τη μικρότερη τιμή», λέει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ενώ λέει για το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, που λειτουργεί υποτίθεται για τη διαφάνεια της αγοράς, ότι στην πραγματικότητα «στέλνει τον καταναλωτή απευθείας στον λαθρέμπορα…».
«Θα έρθουν και στην Κρήτη»
Τον φόβο του ότι αυτά τα μαφιόζικα κυκλώματα που λυμαίνονται τις μεγάλες αγορές της χώρας, και κυρίως της Αθήνας, θα έρθουν και στην Κρήτη, αν δεν ενεργοποιηθούν οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου των τιμών, εξέφρασε στο neakriti.gr χθες Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.
«Είναι εντελώς λάθος να δίνει το κράτος το δικαίωμα σε κάθε επαγγελματία να πουλάει κάτω του κόστους. Είναι εντελώς λάθος. Διότι, αυτή τη στιγμή, στην Αθήνα δουλεύουν με κομπιουτεράκια πολλά πρατήρια. Κλέβουν τους πελάτες», όπως καταγγέλλει ο Λυκούργος Σαμόλης, αναφερόμενος στις πειραγμένες αντλίες με τα κομιουτεράκια, ενώ πρόσθεσε ότι η νοθεία “πάει σύννεφο” με προσθήκη άλλων χημικών ουσιών, όπως τολουόλιο ή αλκοόλες.
Μάλιστα, το τολουόλιο μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές, καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του κινητήρα, όπως τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια κ.λπ.
Εκτός δηλαδή από την οικονομική απάτη σε βάρος του κόσμου, υπάρχουν και οι σοβαρές ζημιές στα αυτοκίνητα των ανυποψίαστων καταναλωτών, που, βλέποντας τη χαμηλότερη τιμή, βλέπουν ουσιαστικά το “τυράκι” και όχι τη “φάκα”…
«Όταν βλέπεις ένα πρατήριο να πουλάει βενζίνη κάτω από την τιμή που αγοράζουν οι εταιρείες, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορεί να ζει από τα γαριδάκια ή από τις σοκολάτες. Και αυτή η τακτική, δημιουργεί πρόβλημα στους σωστούς βενζινοπώλες που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Μπαίνουν στο περιθώριο και δεν προστατεύονται και από το κράτος», καταγγέλλει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου.
Μάλιστα, όπως τονίζει, με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα κυκλώματα αυτά έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη και, επομένως, πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι η αύξηση του ΕΦΚ, αντί να επιτελέσει την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, επιτελεί στην πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο…
Στο ερώτημά μας αν αυτά τα κυκλώματα κερδοσκοπούν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ίδιος απαντάει πως δεν ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο θέρμανσης διότι πρέπει να το μεταφέρουν στα σπίτια και εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για κερδοσκοπικά παιχνίδια.
«Μία είναι η λύση… Το κράτος να βγει στην αγορά και να κάνει κοστολογικό έλεγχο στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Όσο δεν το κάνει, κινδυνεύει και η Κρήτη, που μέχρι σήμερα προστατεύεται λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς. Αυτά τα κυκλώματα δρουν ευκολότερα στις χερσαίες μεταφορές», καταλήγει ο Λυκούργος Σαμόλης.
«Κάνουμε συνεχείς ελέγχους στα βενζινάδικα του Ηρακλείου»
Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη. «Εξετάζουμε πολλές καταγγελίες για τα βενζινάδικα. Μέχρι σήμερα σε όλους τους ελέγχους που κάνουμε βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα», σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Οι έλεγχοι της Περιφέρειας Κρήτης γίνονται προγραμματισμένα αλλά γίνονται και μετά από καταγγελίες. «Για παράδειγμα, λέει ο άλλος, ότι “πήγα και έβαλα βενζίνη και έβαλα 30 ευρώ και δεν κουνήθηκε ο δείκτης”… Πάμε και κάνουμε ογκομέτρηση. Άρα, λοιπόν, γίνονται προγραμματισμένοι έλεγχοι αλλά και έλεγχοι μετά από καταγγελίες, και τα αποτελέσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι απόλυτα ικανοποιητικά»
neakriti