Υποχωρούν οι θερμοκρασίες στην Κρήτη αλλά σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών της χώρας, φαίνεται να υποχωρούν και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης καθώς και της βενζίνης, με τον κόσμο να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, λόγω και της καλοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, ήδη, παρατηρεί σημαντική μείωση στις τιμές των καυσίμων και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, το τελευταίο δεκαήμερο, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Θέμης Κιουρτζής. “Αυτό που βλέπουμε κι εμείς είναι ότι έρχονται νέες μειώσεις”, λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ενώ υπενθυμίζει ότι στις 30 Νοεμβρίου λήγει και η επιδότηση των εταιρειών και αν δεν αποφασιστεί νέα παράταση, θα έχουν αυξήσεις, εκτός και αν αυτές “απορροφηθούν” από τις διεθνείς εξελίξεις.

«Η πτώση των καυσίμων έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και δέκα ημέρες και του πετρελαίου από τα μέσα του προηγούμενου μήνα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Θέμης Κιουρτζής, που επισήμανε επίσης ότι η βενζίνη έχει πέσει τρεισήμισι λεπτά από τον προηγούμενο μήνα, αλλά και το πετρέλαιο είκοσι πέντε.

«Έχουμε μία σημαντική μείωση, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης βοηθούντος και της ισοτιμίας του ευρώ που πέρασε το δολάριο. Και όλα αυτά είναι μία συγκυρία η οποία έχει αποκλιμακώσει τις τιμές των διυλιστηρίων και προφανώς θα περάσουν στα πρατήρια και στους καταναλωτές», σημειώνει ο Θέμης Κιουρτζής.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, «η πτώση στα καύσιμα, ιδιαίτερα της αμόλυβδη, κυμαίνεται στα 2 ευρώ και έχει πέσει και λίγο παρακάτω.

Σίγουρα το πετρέλαιο από εκεί που είχαμε 2,10 είμαστε στο 1,90 και η τάση είναι χαμηλότερη να πέσει κάτω από το 1,90, όπως και στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχαμε ξεκινήσει από το 1,40 και τώρα είμαστε κάτω από το 1,2 κτλ.

Αυτές είναι οι τιμές που έχουν επηρεαστεί από την πτώση της τιμής και πρέπει να πω σε όλους όσους μιλάνε για τα καύσιμα ότι οι τιμές είναι πρόσκαιρες και δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις μακροχρόνιες και είναι καλό να μη μιλάμε για ανόδους και καθόδους και τρομοκρατούμε τον κόσμο».

Και πρόσθεσε: «Η βενζίνη δεν έχει πέσει τόσο πολύ όσο το πετρέλαιο, όπως δεν είχε ανέβει τόσο πολύ όσο το πετρέλαιο, γιατί στα μέσα του προηγούμενου μήνα είχαμε διυλιστήρια και τιμή πάνω από 2 ευρώ και το πετρέλαιο κίνησης. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι είναι κοντά στα 2 ευρώ και φαίνεται ότι θα πέσει και η αμόλυβδη, ενώ για αυτές τις τιμές που βλέπουμε σήμερα και αύριο φαίνεται ότι έχουμε αποκλιμάκωση σοβαρή των τιμών».

Ο κ. Κιουρτζής ανέφερε ότι «η Οικονομική Αστυνομία στην Αθήνα, προχώρησε στο σφράγισμα δύο πρατηρίων, τα οποία είχαν διαλύτες, ένα βυτιοφόρο με 20 τόνους διαλύτες και κομπιουτεράκια που νοθεύουν την τιμή, τον τιμοκατάλογο στην αντλία.

Άρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όπως δείχνουν τα στοιχεία ως προς τις υπερβολικά χαμηλές τιμές, γιατί όσα πρατήρια μέχρι τώρα έχουν σφραγιστεί ή έχουν συλληφθεί να παρανομούν, όλα πουλούσαν πάρα πολύ φθηνά κάτω από το κόστος, όχι μόνο λειτουργίας, αλλά και κτήσης», τόνισε.

Υποχωρεί η τιμή και στην Κρήτη 

Μιλώντας στο neakriti.gr  ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, αναφέρθηκε σε συνεχή πτωτική πορεία των τιμών των καυσίμων και στην Κρήτη. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή εικόνα στο Ηράκλειο: “Μέχρι στιγμής φανταστείτε ότι η αμόλυβδη έχει πέσει περίπου στα 2,02 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης είναι περίπου στο 1,93 με 1,94. Και το πετρέλαιο θέρμανσης πάει περίπου στα 1,22 έως 1,24 ευρώ το λίτρο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

“Σε διεθνή κλίμακα βλέπουμε ότι πέφτουν κάθε μέρα οι τιμές. Αυτό είναι πολύ θετικό και για τους πρατηριούχους και για τους καταναλωτές. Χαιρόμαστε να βλέπουμε την πτώση των τιμών. Και μακάρι να πάνε και στα “τάρταρα”, τονίζει ο Λυκούργος Σαμόλης.

Και για το πετρέλαιο θέρμανσης επισημαίνει ότι “είμαστε από τις έξι πιο φτηνές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι πολύ θετικό”…

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών λέει ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχε μεγάλη κινητικότητα από τους καταναλωτές, αλλά λόγω του καλό καιρού τώρα υπάρχει “πάγωμα” της αγοραστικής κίνησης στην αγορά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Όμως, επειδή τις επόμενες μέρες υποχωρούν οι θερμοκρασίες, αναμένεται να “ζεσταθεί” και πάλι η κίνηση στην αγορά. “Και να μην ξεχνάει και ο κόσμος ότι η τελευταία προθεσμία των εταιρειών των Ελληνικών Πετρελαίων των 7 λεπτών το λίτρο συν το ΦΠΑ, είναι μέχρι τις 30 του μήνα. Από κει και μετά, το πετρέλαιο θα είναι ακριβότερο κατά 10 λεπτά περίπου, εκτός και αν υπάρξει παράταση από τις εταιρείες και έχουμε και μείωση διεθνώς στο επόμενο διάστημα”…

neakriti