Ανάσα ανακούφισης για ιδιώτες και επιχειρήσεις τα μέτρα ελάφρυνσης των δύο κυβερνήσεων εν όψει των κατακόρυφων ενεργειακών αυξήσεων. Εφικτή η μερική όχι όμως και η συνολική κάλυψη τους, δηλώνει η ιρλανδική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε πως παρότι ότι οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο καυσίμων από την Παρασκευή, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, όπως μεταδίδει το BBG

Τα σχέδια περιλαμβάνουν μείωση του φόρο καυσίμων κατά το ίδιο ποσό με την πιθανή αύξηση των εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, δήλωσε ο Κόστα σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα το βράδυ της Τρίτης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης στις 4 Μαρτίου ότι η Πορτογαλία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 150 εκατομμύρια ευρώ (164 εκατομμύρια δολάρια) από τα έκτακτα έσοδα που λαμβάνει το Περιβαλλοντικό της Ταμείο για να μειώσει το τιμολόγιο πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιρλανδία

Ομοίως, και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και κατά 15 λεπτά στο ντίζελ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. Ο φόρος στο λεγόμενο πράσινο ντίζελ που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και στη θέρμανση των σπιτιών, θα μειωθεί κατά 2 λεπτά. Οι περικοπές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος Αυγούστου και κοστίζουν περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ (351 εκατομμύρια δολάρια).

«Βιώνουμε τις συνέπειες ενός πολέμου», είπε ο Donohoe. «Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί για να βοηθήσει να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος αυτών των αλλαγών τιμών, αλλά δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από το σύνολο των επιπτώσεων του κόστους».

Η αμόλυβδη βενζίνη έφτασε στο ιστορικό υψηλό των περίπου 2 ευρώ ανά λίτρο σε ορισμένα βενζινάδικα στην Ιρλανδία τις τελευταίες ημέρες, που ισοδυναμεί με περίπου 8 δολάρια ανά γαλόνι. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ήδη τον περασμένο μήνα σε ένα σχέδιο ύψους 505 εκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για το σπίτι αυξάνοντας την ενεργειακή ανακούφιση καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενα κόστη.
businessnews.gr