Δείτε πώς κατάλαβε ότι τα απανωτά μέιλ είναι απάτη ώστε να προστατευθείτε και εσείς

Μαρία Αγαπάκη

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τέσσερα ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία είναι όλα απάτες έλαβε σε διάστημα μόλις 17 ημερών μία 49χρονη Κρητικιά.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέιλ ήρθαν μηνύματα τα οποία την “πληροφορούσαν” ότι:

  • Το πακέτο της φθάνει στα ΕΛΤΑ (8 Φεβρουαρίου 2023), ενώ η ίδια δεν είχε κάνει καμία παραγγελία και συνεπώς δεν περίμενε κανένα πακέτο ούτε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ούτε από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία με συναφείς υπηρεσίες.
apati
  • Στις 12 Φεβρουαρίου, και μάλιστα ημέρα Κυριακή, νέο ηλεκτρονικό μήνυμα την “ειδοποιεί” ότι η κάρτα της έχει προσωρινά αποκλειστεί.
apati2
  • Νέο email, στις 24 Φεβρουαρίου, επιμένει ότι η κάρτα της έχει προσωρινά αποκλειστεί ωστόσο αυτή τη φορά τα φίλτρα του gmail αντιλαμβάνονται ότι το μήνυμα περιέχει έναν ύποπτο σύνδεσμο που έχει χρησιμοποιηθεί για την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων χρηστών και κατατάσσει το μέιλ στα «επικίνδυνα μηνύματα».
apati3
  • Τέλος, στις 25 Φεβρουαρίου λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο αναφέρει ότι «ο λογαριασμός σας είναι σε αναμονή!».
apati5

Σημειώνεται ότι στα ψευδή μηνύματα απαιτείται από την 49χρονη «υποχρεωτική επιβεβαίωση των στοιχείων εκ μέρους της» ενώ για να είναι ακόμα πιο πειστικό το μήνυμα τονίζει ότι «η τράπεζα έχει βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας για διαδικτυακές συναλλαγές».

Με αυτά ως δεδομένα στο τέλος την προτρέπει να «ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες για να ενεργοποιήσει ξανά τις λειτουργίες του Διαδικτύου».

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα print screen που έστειλε η αναγνώστρια στο Cretalive, προκειμένου, όπως λέει, να προστατεύσει και άλλους συμπολίτες της, το mail της έχει φιλτράρει τα μηνύματα και τα έχει μεταφέρει όλα στα ανεπιθύμητα (spam). Ωστόσο είναι εύκολο κάποιος αδαής ή απρόσεκτος ή έστω και λίγο αφηρημένος να παρασυρθεί από τις πασίγνωστες επωνυμίες που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να “ψαρέψουν” τα θύματα τους και να πατήσει το λινκ για την επιβεβαίωση των στοιχείων.

Καθημερινά καταγράφονται στην ειδησεογραφία απάτες με τους χάκερ να αδειάζουν από λογαριασμούς από μερικές χιλιάδες έως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ανυποψίαστα θύματα που δίχως να το πολυσκεφθούν πατούν τα λινκ και βάζουν τα στοιχεία τους σε ψευδή και κακόβουλα site.

Η 49χρονη Κρητικιά αποδείχθηκε αρκετά προσεκτική αφού πρόσεξε ότι τα μηνύματα είχαν έρθει από λογαριασμούς όπως π.χ.: awapsafrica.org και οι ηλεκτρονικές αυτές διευθύνσεις δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τον φορέα από τον οποίο υποτίθεται ότι εστάλησαν.
cretalive.gr