Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι παρατείνει για άλλους πέντε μήνες, έως τα τέλη Ιανουαρίου, τη μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, καθώς τα νοικοκυριά αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν με υψηλότερο κόστος ζωής εν μέσω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Οι τιμές της βενζίνης στη Νέα Ζηλανδία, όπως και αλλού, έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας τον πληθωρισμό. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 1,2% τον Ιούνιο, ενώ αυξήθηκαν 6,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση για το κόστος ζωής, αλλά αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών για να μειώσουμε την πίεση στα νοικοκυριά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας μείωσε τον Μάρτιο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 25 σεντς το λίτρο και τα τέλη χρήσης του οδικού δικτύου- μια επιβάρυνση που επιβάλλεται στους χρήστες οχημάτων ντίζελ – το ίδιο για τρεις μήνες. Το προσωρινό μέτρο παρατάθηκε ξανά τον Μάιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Οι αρχές επισήμαναν ότι οι αλλαγές θα μειώσουν το κόστος για να γεμίσει ο οδηγός το ρεζερβουάρ βενζίνης 40 λίτρων κατά περισσότερα από 11 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (6,77 αμερικανικά δολάρια) και μια δεξαμενή 60 λίτρων κατά περισσότερα από 17 δολάρια ΝΖ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος των μέτρων αυτών θα μειώσει τον πληθωρισμό κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το τρίμηνο του Ιουνίου, δήλωσε ο Ρόμπερτσον. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα «θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια». Την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ) προχώρησε στην έκτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Η RBNZ έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 7,0% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, πολύ πάνω από τον στόχο της για 1% έως 3%. powergame.gr