Η τιμή στο νησί, σημειώνει διακυμάνσεις και εμφανίζεται ακριβότερη σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, λόγω του κόστους μεταφοράς – Η ζήτηση ωστόσο παραμένει προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, μια ημέρα νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με άλλες χρονιές, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του στην Κρήτη να κυμαίνεται απο 1,49 έως 1,53 ευρώ το λίτρο, όπως τόνισε στο neakriti.gr, o πρόεδρος Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως ένα διαμέρισμα που χρειάζεται 1.000 λίτρα, δηλαδή 9.000 θερμικές KWh στην προσπάθεια των ενοίκων να βγάλουν τη χειμερινή περίοδο  θα χρειαστεί να δαπανήσει πάνω – κάτω 1.500 ευρώ, σύμφωνα με την τιμή πώλησης, στα πρατήρια.

Η τιμή στην Κρήτη ωστόσο, σημειώνει διακυμάνσεις και εμφανίζεται ακριβότερη σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας, λόγω του κόστους μεταφοράς, όπως εξήγησε ο κ. Σαμόλης, με τον ίδιο να τονίζει πως προς το παρόν και λόγω καιρού, καθώς το κλίμα δεν έχει ακόμα ψυχράνει αρκετά.

“Ίσως σε κάποιες περιοχές να δούμε την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης έως και 2 λεπτά ακριβότερη, να αγγίζει δηλαδή στα 1, 53 ευρώ” τόνισε σε δήλωσή του στο neakriti.gr, ο κ. Σαμόλης σημειώνοντας παράλληλα πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μεγάλη ζήτηση, με τους καταναλωτές να προχωρούν προς το παρόν σε έρευνααγοράς, προκειμένου ενδεχομένως αργότερα που θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πιο ψυχρές μέρες και νύχτες και εφόσον το πορτοφόλι τους το επιτρέπει να αποφασίσουν να βάλουν μπρος τον καυστήρα και να προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Κατατέθηκε τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης

Να σημειωθεί πως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, κατατέθηκε στη βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης, που προβλέπει την επιδότηση κατά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία (20 λεπτά + ΦΠΑ 24%).

Όπως αναφέρει η ρύθμιση, το ύφος της επιδότησης που ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, οικιακούς καταναλωτές, βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.

neakriti.gr

© 2023 Rethemnosnews.gr