Η πτώση της θερμοκρασίας “σπρώχνει” το πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο η τιμή “φρενάρει” τη ζήτηση

Η πτώση της θερμοκρασίας και στην Κρήτη, την τελευταία εβδομάδα, άνοιξε την όρεξη για “χουχούλιασμα” στο σπίτι. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο, να είναι αρκετά υψηλή, οι παραγγελίες είναι συγκρατημένες και οι εναλλακτικές της σόμπας, του αερόθερμού και … της κουβέρτας “παίζουν” πολύ.

Όπως είπε στο Cretalive ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, αδιαμφισβήτητα καταγράφεται κινητικότητα στα πρατήρια λόγω της αλλαγής του σκηνικού του καιρού, ωστόσο όπως τονίζει “σίγουρα δεν αναπληρώνει τις προηγούμενες χρονιές, διότι η τιμή είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα”.

Τα βλέμματα και οι ελπίδες των πρατηριούχων στρέφονται στην εορταστική περίοδο που πλησιάζει, ευελπιστώντας ότι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης “θα κορυφωθούν προς τις γιορτές”.

Από τα διϋλιστήρια ως τα πρατήρια

Την ώρα που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι, πάνω κάτω, κατά 50% αυξημένη σε σχέση με την τιμή στη λήξη της περιόδου διάθεσής του, η τιμή στο αργό πετρέλαιο καταγράφει πτώση. “Αναμένουμε και τις διϋλιστηριακές τιμές να φτάσουν στα πρατήρια, γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μεγάλες αποκκλίσεις. Ευελπιστούμε τις επόμενες μέρες να έχει πτώση και στα πρατήρια” – σημειώνει ο κ.Σαμόλης.

Πάντως αναφορικά με πρατήρια που … καταφέρνουν να πουλούν φθηνά, συνήθως από πίσω κρύβεται “αμαρτωλή” ιστορία. Όπως έχει σημειώσει κατά το παρελθόν ο κ.Σαμόλης, πρατήρια που έχουν εντοπιστεί με λαθραία καύσιμα ή παραβατικές συμπεριφορές, “δυστυχώς πουλούσαν σε φθηνές τιμές”“Όταν κάποιος βλέπει στο Παρατηρητήριο πρατήρια με τις πολύ φθηνές τιμές δελεάζεται, ωστόσο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς δεν αποκλείεται ουσιαστικά να κατευθύνεται σε λαθρέμπορο” αναφέρει ο ίδιος.

Έξω … μετά το lockdown

Η κίνηση στα καύσιμα σημείωσε πτώση, αφότου έκλεισε η τουριστική περίοδος, ωστόσο και οι Κρητικοί κάνουν κατανάλωση. Οχήματα πάνε κι έρχονται στα πρατήρια και μπορεί να μη “φουλάρουν” τα ρεζερβουάρ, αλλά προμηθεύονται βενζίνη ή πετρέλαιο για τις μετακινήσεις τους.

“Ο κόσμος κινείται, υπάρχει κίνηση στα πρατήρια” – αναφέρει ο Λυκούργος Σαμόλης, υπογραμμίζοντας ότι μετά τα διαδοχικά lockdown, “ο κόσμος θέλει να μετακινείται”.

πηγή cretalive.gr