Χρυσό αποδείχτηκε το δεύτερο τρίμηνο για τις μεγάλες πετρελαϊκές “αδελφές”, που είδαν τα κέρδη τους να αγγίζουν ιστορικά ρεκόρ
Έσπασαν τα ρεκόρ τα κέρδη δευτέρου τριμήνου των πετρελαϊκών κολοσσών χάρη στην εκτίναξη των τιμών των commodities λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε. Πάντως, τα νούμερα αυτά ενίσχυσαν τον εκνευρισμό μεταξύ των καταναλωτών που αισθάνονται πως επιβαρύνονται με το κόστος της ενεργειακής κρίσης την ώρα που οι Big Oil… θησαυρίζουν!
Για την ExxonMobil τα καθαρά κέρδη δευτέρου τριμήνου εκτοξεύτηκαν στα 17,8 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση τους στα 16,9 δισ. δολάρια. Στα επίπεδα αυτά άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία.
Το προηγούμενο ρεκόρ τριμήνου για την Exxon ήταν στα 15,9 δισ. δολάρια και είχε καταγραφεί το 2012, μια χρονιά που επίσης οι πετρελαϊκές τιμές είχαν ανέβει σημαντικά.
Αντιστοίχως, για την Chevron τα κέρδη ανήλθαν σε 11,6 δισ. δολάρια, ποσό που επίσης συνιστά ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία. Οι αναλυτές στις προβλέψεις τους «έβλεπαν» τα κέρδη της αμερικανικής πετρελαϊκής να ανεβαίνουν στα 9,9 δισ. δολάρια.
Θυμίζουμε πως μία ημέρα νωρίτερα, κέρδη-ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε και η βρετανική Shell με τα προσαρμοσμένα κέρδη της να εκτοξεύονται στα 11,5 δισ. δολάρια. Αντιστοίχως θεαματικό άλμα στα κέρδη της, στα 9,8 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε και η γαλλική TotalEnergies, με τις επιδόσεις του τριμήνου να κινούνται κυριολεκτικά σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Συγκεντρωτικά οι πέντε κορυφαίες εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου έχουν βάλει στα ταμεία τους το αστρονομικό ποσό των 50 και πλέον δισ. δολαρίων, μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Και βέβαια δεν είναι οι μοναδικές, καθώς δεν υπάρχει εταιρεία του κλάδου που δεν είδε τα κέρδη της να αυγατίζουν σαν αποτέλεσμα της εκτίναξη των ενεργειακών τιμών σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.
Νωρίτερα και η ιταλική ενεργειακή Eni ανακοίνωσε τετραπλασιασμό των κερδών της στα 3,81 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο, ανεβάζοντας έτσι τα κέρδη της για το πρώτο εξάμηνο στα 5,9 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό η εταιρεία ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που θα φτάσει έως τα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι τον επόμενο Απρίλιο.
Εκνευρισμός στην κοινή γνώμη
Ο πακτωλός χρημάτων που ρέει προς τα ταμεία των Big Oil έχει προκαλέσει δυσφορία στην κοινή γνώμη, αλλά και στις πολιτικές ηγεσίες, αυξάνοντας την πίεση για την επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων προς τα κέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών. Ήδη ένα τέτοιο έκτακτο τέλος έχει δρομολογηθεί στη Βρετανία, με στόχο τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στην εκτίναξη του κόστους ζωής.
Αντιστοίχως, και στις ΗΠΑ που βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για τις ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, το ζήτημα προκαλεί πίεση σε κυβέρνηση και Κογκρέσο. Μάλιστα τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε σχολιάσει πως η Exxon «βγάζει περισσότερα χρήματα από τον ίδιο το Θεό», επισημαίνοντας πως θα βεβαιωθεί πως όλοι στη χώρα θα ξέρουν πόσα κέρδη έχει η εταιρεία.
Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες από την πλευρά τους έχουν απαντήσει στις επιθέσεις αυτές υποστηρίζοντας πως χρησιμοποιούν τα κέρδη τους για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για την ενίσχυση της παραγωγής, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση και να βοηθήσουν στην μείωση των τιμών.
Πάντως, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η ορατή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας –πολλές δε, οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες και με την απειλή της ύφεσης- μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα της ζήτησης, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνθήκες που δημιουργεί ο αυξημένος πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, μπορεί να επιβαρύνει τις προοπτικές των πετρελαϊκών κολοσσών, κυρίως από την επόμενη χρονιά.
ot.gr