Η εφαρμογή του appodixi και τα ποσά που θα λάβουν όσοι «καρφώνουν»

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες ημέρες, η τροπολογία που θα προβλέπει την ανταμοιβή για όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ Appodixi.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με την ρύθμιση, εφόσον μετά την καταγγελία αποδεικνύεται ότι η επιχείρηση έχει παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο στη διαδικασία έκδοσης αποδείξεων με αποτέλεσμα αυτές να είναι πλαστές, τότε θα προβλέπεται επιβράβευση. Η επιβράβευση που θα είναι πολλαπλάσια του ύψους της απόδειξης με ελάχιστο όριο τα 200-300 ευρώ και ταβάνι τις 2.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα

Στις περιπτώσεις της μη διαβίβασης των αποδείξεων , τα πρόστιμα είναι :

-Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., το πρόστιμο είναι ίσο με πρόστιμο με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από€, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500€, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

-Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο 500€ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 1000€, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Το πρόστιμο διπλασιάζεται εφόσον η παράβαση επαναληφθεί εντός πενταετίας από τη βεβαίωση του αρχικού προστίμου.

Η εφαρμογή «Appodixi»

Ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής έχει ως εξής :

Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και με την κάμερα του κινητού του σκανάρει τον QR κωδικό της απόδειξης.

Μετά το σκανάρισμα , παράγονται οι εξής ενδείξεις :

1. Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης πρέπει να συγκρίνει αν τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής,ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ) που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που αναγράφονται στο χαρτί της απόδειξης. Αν δεν είναι , τότε έχει υπάρξει επέμβαση.

2. Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

3. Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Η καταγγελία

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία

cretalive.gr