ια λίγες μόνο ημέρες ακόμα το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με την χαμηλή (σε σχέση με περσινό Δεκέμβριο) τιμή €1,12 το λίτρο. Από την Πρωτοχρονιά η τιμή του αυξάνεται γιατί «ψαλιδίζεται» η κρατική επιδότηση κατά 10 λεπτά το λίτρο. Εφόσον δηλαδή οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα η διάθεση του θα γίνεται από το νέο έτος με ένα «καπέλο» της τάξης των €0,10 που μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο αν δε συνεχιστεί η παράλληλη επιδότηση από τα διυλιστήρια.

Μέχρι και το τέλος του 2022 η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται σε 25 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ. Όπως όμως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2023 η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 15 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ. Η μείωση του ύψους της επιδότησης από τις αρχές του νέου έτους αποδίδεται στη διακύμανση που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης (πριν από τα Χριστούγεννα) έδειξαν μέση τιμή 1,128 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Από τότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια. Ακόμα και αν αυτό το «ανεβοκατέβασμα» των διεθνών τιμών δεν «περάσει» επηρεάσει – μεσοσταθμικά- την Ελλάδα οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καπέλο» από τον Ιανουάριο του 2023 κατά 10 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή από 1,12 ευρώ το λίτρο που είναι η μέση τιμή του πετρελαίου σήμερα, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,22 ευρώ το λίτρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Έως τις 31 Δεκεμβρίου άλλωστε ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει.

Για να μειώσουν το βάρος της όλο και περισσότεροι στρέφονται στο επίδομα θέρμανσης με τις αιτήσεις να έχουν φτάσει τις 1.170.070. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 13 Ιανουαρίου με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Πριν τα Χριστούγεννα περίπου 865.000 δικαιούχοι μοιράστηκαν επιδόματα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ ενώ άλλα τόσα μπορούν να διατεθούν μέσα στο επόμενο έτος ανάλογα με τις αγορές καυσίμων!
https://www.newmoney.gr/