Εντονο πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η διατήρηση αλλά και ενίσχυση των υψηλών τιμών στα καύσιμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχεται ηχηρή παρέμβαση

Ηαγορά των καυσίμων τείνει να αποτελέσει μία πραγματική πυρυδαταποθήκη για την ελληνική οικονομία και βέβαια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» να καλπάζουν και να βρίσκονται πλέον ξανά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, το ευρώ να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και την κερδοσκοπία στο εσωτερικό της χώρας να βρίσκεται στα … καλύτερα της, οι εκτιμήσεις μόνο ευοίωνες δεν είναι.

Η εικόνα αυτή όπως είναι φυσικό ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο που βλέπει την προσπάθεια για τιθάσευση του πληθωρισμού να ναρκοθετείται από την αγορά των καυσίμων.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μέσα επίπεδα είναι μία ανάσα από τα 2,2 ευρώ το λίτρο, ενώ εκπρόσωποι των βενζινοπωλών εκτιμούν ότι την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο θα έχουμε ένα νέο γύρο ανατιμήσεων που θα φτάσουν έως και 10 λεπτά το λίτρο. Βέβαια οι τοποθετήσει αυτές προκαλούν εύλογα ερωτήματα, για την σκοπιμότητά τους την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Έλεγχοι χωρίς κανένα αποτέλεσμα 

Από την άλλη πλευρά το οικονομικό επιτελείο και ειδικά το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι προαναγγέλλει σειρά ελέγχων σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και την επιβολή προστίμων, δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία διαπίστωση παράβασης στο κλάδο των καύσιμων. Κάτι που σημαίνει, πως είτε δεν υπάρχουν παραβάσεις ή ότι τα αρμόδια συνεργεία αδυνατούν να τις εντοπίσουν.

Το θέμα φαίνεται να απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, που βλέπει τις παρεμβάσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες σε πρώτη φάση έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη ζέση από τους καταναλωτές, να υπονομεύονται από τις τιμές των καυσίμων που καλπάζουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρξει δραστική παρέμβαση και προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια.  

Βασιλικότεροι του… βασιλέως

Πάντως εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι η ανατιμήσεις υποστηρίζονται από το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι είναι μάλλον εκτός λογικής κάποιοι να εμφανίζονται και να προαναγγέλλουν αυξήσεις στις ήδη υψηλές τιμές, που δικαιολογούνται από τα οικονομικά δεδομένα και ταυτόχρονα να καταγγέλλουν γενικώς και αορίστως κάποιους για κερδοσκοπία, την ώρα μάλιστα που η εφοδιαστική αλυσίδα των καυσίμων είναι … κουκιά μετρημένα.

Τις επόμενες ημέρες και άμα της επιστροφής του πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να υπάρξουν συγκριμένες δράσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να υποχωρήσουν οι τιμές.

Οπως οι ίδιες πηγές σημειώνουν ίσως είναι ατελέσφορο να υπάρξει μονοδιάστατη παρέμβαση, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΚΦ, αφού όπως τονίζουν η μείωση κατά 15 λεπτά της λιανικής τιμής του diesel κίνησης αποδείχθηκε κενό γράμμα, η οποία πλέον σήμερα έχει εξανεμιστεί.

imerisia.gr