Για δραματική κατάσταση στα καύσιμα έκαναν λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)  Θέμης Κιουρτζής και ο αντιπρόεδρος της ΕΝΒΕΘ, Χρήστος Σταυράκης σε συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη. 

Τόνισαν πως η τεράστια αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει οδηγήσει στη πτώση της κατανάλωσης κατά 20 έως 25%, υπογραμμίζοντας πως “θα πρέπει να εξυγιάνουμε την αγορά μειώνοντας φόρους”. “Όταν μειώνουμε την τιμή είναι λογικό να αυξάνονται οι καταναλώσεις. Δεν μπορούμε να βιάζουμε τον καταναλωτή με υπερβολικά κοστολόγια λέγοντας “εγώ τα χρειάζομαι τα λεφτά”. Τα χρειάζεσαι τα λεφτά αλλά βρες έναν άλλο τρόπο για να τα βρεις και να τα πάρεις σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ. 

Παράλληλα, συμφώνησαν στην επισήμανση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως η μείωση της φορολογίας θα οδηγήσει και σε καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, επισημαίνοντας πως “σε αυτό το κομμάτι της αύξησης των τιμών ο μόνος σίγουρα κερδισμένος είναι ο κλέφτης. Γιατί όταν έπαιρνε ένα λίτρο κέρδιζε 1,5 ευρώ ενώ τώρα κλέβει ένα λίτρο και παίρνει 2 ευρώ”. 

“Τα πρατήρια είναι επιχειρήσεις που προσφέρουν στην κοινωνία, εδώ δουλεύουν 25 άτομα. Επειδή το κράτος μιλά για τα 5-6 δισεκατομμύρια  από τους φόρους στα καύσιμα, εμείς τα μαζεύουμε εδώ ευρώ-ευρώ. Δισεκατομμύρια φόρους παίρνει το κράτος από τα καύσιμα, τα οποία εμείς τα μαζεύουμε και τα πηγαίνουμε με το γκρέιντερ στα κρατικά ταμεία” τόνισαν και ζήτησαν ουσιαστικά μέτρα κατά της λαθρεμπορίας.

Επικαλούμενοι μάλιστα εκτιμήσεις του κλάδου, έκαναν λόγο για διακίνηση ετησίως 70.000 τόνων παράνομου φυσικού αερίου.  “70 χιλιάδες τόνοι είναι 125 εκατομμύρια λίτρα, έχουν μπει σε 4,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Τι σημαίνει αυτό; Το λαθραίο δεν πωλείται με απόδειξη. Σημαίνει ότι 4,5 εκατομμύρια αποδείξεις δεν εκδόθηκαν  ή ήταν πλαστές. Αυτό το αέριο διακινήθηκε με 8-10.000 βυτιοφόρα. Τι ζητήσαμε ; Νομιμότητα. Όλοι οι εκπρόσωποι του κλάδου  που ζητήσαμε την νομιμότητα δεχθήκαμε επιθέσεις  και ο πρόεδρος της Αθήνας και εμείς. Η αγορά έχει φύγει από τα χέρια των ελέγχων” αποκάλυψαν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, επισημαίνοντας ότι είναι πολλά εκατομμύρια χαμένα από τους διαφυγόντες φόρους. 

“Αν κέρδιζες εσύ σαν κράτος τα 400 εκατομμύρια, είναι όσος ο ΕΦΚ που πληρώνει ο καταναλωτής του πετρελαίου θέρμανσης . Δηλαδή αν το έπιανες όλο αυτό  θα μπορούσες να μειώσεις στο μηδέν τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης” τόνισαν σε μια περίοδο που πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης 1,70 ευρώ. “Έχει καταντήσει είδος πολυτελείας η θέρμανση” είπαν χαρακτηριστικά, ενώ κατήγγειλαν πως λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής της βενζίνης, πολλοί πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους. 

Νωρίτερα, στην περιοδεία που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στην αγορά της Καλαμαριάς, πολίτες και καταστηματάρχες υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή. 

Κατά τις συζητήσεις που είχαν, η ανησυχία όλων ήταν έκδηλη για το τεράστιο κύμα ακρίβειας. “Ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα” του είπε καταστηματάρχης της περιοχής, κάνοντας λόγο για πενταπλασιασμό των λογαριασμών. “Το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν όλοι είναι οι λογαριασμοί που έχουν πενταπλασιαστεί. Με την αύξηση της βενζίνης δεν κυκλοφορεί πλέον αυτοκίνητο” επεσήμανε και υπογράμμισε ότι ο τζίρος έχει πέσει πάνω από 60% σε σχέση με πέρσι.

“Όλοι οι λογαριασμοί είναι πάνω. Το μοσχάρι, το χοιρινό, το βοδινό έχουν διαρκείς ανατιμήσεις. Πρόβλημα με το ηλιέλαιο, θα έχουμε πρόβλημα και με τα πουλερικά. Θα μειωθεί η κίνησή μας γιατί θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές” ανέφερε άλλος καταστηματάρχης από τον χώρο της εστίασης. “Όλοι οι πελάτες πριν μπουν στο μαγαζί κοιτούν τον τιμοκατάλογο. Φοβούνται να μπουν στο κατάστημα” συμπλήρωσε και ζήτησε την  στήριξη της πολιτείας.

“Ο κόσμος παραμιλάει από τις αυξήσεις” ανέφερε άλλη καταστηματάρχης που διατηρεί φούρνο ενώ μεγάλη πτώση του τζίρου λόγω των αυξήσεων καταγράφουν όλα τα καταστήματα της περιοχής.

“Πιστεύουμε ότι αν το κράτος θέλει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι λιγότερο απαιτητικό” ανέφερε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου αναφερόμενος στις επιστρεπτέες προκαταβολές όταν τον ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τι θα γίνει τώρα που θα ζητήσει η κυβέρνηση να επιστραφούν οι ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας.  

Τόνισε ωστόσο ότι οι έμποροι πέρα από αυτό, ζητούν και την μείωση του ΦΠΑ και περισσότερη βοήθεια από το κράτος συνολικά γιατί όπως εξήγησε πολλοί έμποροι έχουν απορροφήσει τις ανατιμήσεις και δεν έχουν προβεί σε αυξήσεις τιμών. “Όλες οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν ανέβει τουλάχιστον 10-15%” ανέφερε και όπως εξήγησε αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα  2 χρόνια της πανδημίας. “Ούτε στα μνημόνια δεν είχαμε τέτοια προβλήματα οικονομικής φύσεως” υπογράμμισε.

Ψευτοεπιδοτήσεις Μητσοτάκη για να παραμείνει άθικτη η αισχροκέρδεια –  Αντί για μείωση του ΕΦΚ καυσίμων δίνει αντίδωρο 0,2 ευρώ

Μετά το τέλος της περιοδείας του στην αγορά της Καλαμαριάς ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου: “Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια βαθιά κρίση. Η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, το εισόδημα παραμένει σταθερό και μειούμενο. Αυτές είναι συνθήκες κοινωνικής κρίσης. 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ικανοί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το εν εξελίξει επικίνδυνο φαινόμενο. Χθες ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για να μιλήσει για μέτρα στήριξης. Είναι μέτρα όμως που δεν πρόκειται να αισθανθεί καν ο πολίτης, ο καταναλωτής. 

Είπε ότι θέλει να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός. Η αλήθεια είναι ότι εκεί που θέλει να είναι αρεστός, είναι. Σε φοροαπαλλαγές στο μεγάλο πλούτο, σε εκατομμύρια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Εκεί αν θέλει να είναι αρεστός, είναι αρεστός.  

Όταν πρόκειται όμως να στηρίξει τον καταναλωτή, τον πολίτη, το νοικοκυριό, τον εργαζόμενο, τον μισθό του εργαζόμενου που παραμένει σταθερός εδώ και χρόνια, τότε δεν ξέρει να είναι αρεστός. Τότε θυμάται τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. 

Και είπε και ψέματα, ότι δήθεν αυτή η κρίση ήρθε τις τελευταίες 15 μέρες που είναι ο πόλεμος. Η κρίση αυτή σοβεί εδώ και μήνες, δεν την προέβλεψε, δεν κινήθηκε για την αντιμετωπίσει. Αντιθέτως με τις επιλογές του έχει γίνει πολλαπλασιαστής αυτής της κρίσης. 

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας να παραμένουν άθικτα. Και στην ουσία, δίνονται ψευτοεπιδοτήσεις, ενώ ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας παραμένει αλώβητος. Αντί λοιπόν να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα έδινε δυνατότητα 25 ευρώ στο γέμισμα του ρεζερβουάρ σε κάθε καταναλωτή, δίνει 0,20 λεπτά στο λίτρο.

Αντί να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και στα καύσιμα – διότι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο φαινόμενο, με την αύξηση των τιμών με  το ΦΠΑ στο 24% το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα λεηλατώντας το πορτοφόλι των πολιτών. Αντί λοιπόν να μειώσει τον ΕΦΚ δίνει αντίδωρο 0,2 λεπτά. Αντί να μειώσει το ΦΠΑ, δίνει επιδόματα τα οποία δεν συγκρίνονται καν με αυτά που  δίναμε εμείς σε περίοδο που δεν υπήρχε ακρίβεια και ήμασταν στα μνημόνια και παρόλα αυτά τα χαρακτήριζε ψίχουλα.

Η αύξηση λοιπόν του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ , η μείωση του ΕΦΚ, η μείωση του ΦΠΑ και το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, στο φυσικό αέριο. Το πλαφόν στις τιμές και στην χοντρική και στον καταναλωτή είναι μέτρα που μπορούν να δώσουν μια διέξοδο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. 

Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά δεν τα επιλέγει. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όχι για να πείσουμε τον κύριο Μητσοτάκη να τα υιοθετήσει. Αλλά  για να τον πείσουμε να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία. Και να βάλουμε τις δυνάμεις μας, με μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό, να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους.

Η χώρα αξίζει μια κυβέρνηση ευθύνης και όχι μια κυβέρνηση της δικαιολογίας”. 

energypress.gr