Από τον Ιούλιο θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικός Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά “γενναίες” σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Πάνω από τα μισά έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αρκετοί επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωση και συνεπώς πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε σε επόμενους μήνες.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι την υπέρβαση των φόρων ροκανίζουν μέτρα και παρεμβάσεις εκτός προϋπολογισμού και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

– Παρεμβάσεις στο ρεύμα – 1,1 δισ. ευρώ

– Παρεμβάσεις στα καύσιμα έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. το fuel pass/ 100 εκατ. στο diesel)

– Παρέμβαση στο ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ

– Παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ 370 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης. Πρόσθεσε πως φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα δαπανών και συνεπώς η λογική “δώσε κι άλλα” συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.

capital.gr