Προ τον Υπουργό

ΠΡΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ -Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, -Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, -Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

 ΘΕΜΑ:
1) Απαγόρευση πώλησης καυσίμων  σε τιμή κάτω του κόστους.
2) Προβολή διυλιστηριακών  τιμών στον καταναλωτή – fuelprices.gr

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την το αριθμ. 2405/5.12.2022 επιστολή μας, ζητήσαμε αιτιολογημένα   να επαναφέρετε  σε ισχύ τις διατάξεις περί απαγόρευσης  πώλησης καυσίμων σε τιμή κάτω του κόστους, καθώς η πώληση σε τιμές,  χαμηλότερες του κόστους αγοράς  επέτρεψε στα παραβατικά   κυκλώματα να εξαντλούν  τα παράνομα προϊόντα τους ταχύτατα.

Πρόσφατα, πρατήριο υγρών καυσίμωνστην Αττική, διαπιστώθηκε  ότι διακινούσε νοθευμένη   αμόλυβδη βενζίνης  και μάλιστα σε ποσοστό 100% με μείγμα ελαφρών λαδιών πετρελαίου που περιέχουν αρωματικές ενώσεις και κυρίως τολουόλιο σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα παραβατικά πρατήρια, τα οποία μάλιστα διαφημίζονται από το παρατηρητήριο τιμών.

Είναι λοιπόν  σαφές ότι η παραβατικότητα, η νοθεία και  η λαθρεμπορία γιγαντώνονται με ραγδαίο και ασύστολο  ρυθμό, ζημιώνοντας με δισεκατομμύρια ευρών το ελληνικό κράτος, εξαπατώντας τον καταναλωτή, όπου ανυποψίαστος, προσπαθώντας να συμπιέσει τα έξοδά του,  επιλέγει την οικονομικότερη τιμή καυσίμου, με επακόλουθο  σοβαρών  κοστοβόρων  βλαβών  στον κινητήρα του οχήματός του, εξαιτίας  νοθευμένων καυσίμων. 

  Οι συνέπειες της παραβατικότητας έχουν πολυδιάστατο αρνητικό αντίκτυπο και σύνθετες επιπτώσεις  στο ταμείο  του κράτους με τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων, στον κάθε καταναλωτή που εξαπατείται, στον νόμιμο πρατηριούχο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπου καλείται άνισα και ανυπεράσπιστα  να αναμετρηθεί με τις παράνομες πρακτικές, αλλά και γενικότερα σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες,  που ελλείψει πάταξης του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και  της παραβατικότητας, επωμίζονται τα οικονομικά βάρη μέσω της άμεσης ή έμμεσης φορολογίας.

Όσο επιβραβεύεται γενικότερα η φθηνή τιμή, είτε  μέσα  από εξαγγελίες, είτε  μέσα από  εφαρμογές, δίχως να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η  νομιμότητα των επιχειρήσεων, τόσο στρέφουμε και αποπροσανατολίζουμε  τον καταναλωτή σε λανθασμένα κριτήρια επιλογής. 

 Ασφαλώς,  η  κοινωνική φροντίδα δεν περιστρέφεται ούτε επιτυγχάνεται με  την τιμή, αλλά με γερά θεμέλια προστασίας από το φθηνό λαθρεμπορικό καύσιμο και τον κλεμμένο ΦΠΑ ,  με υπηρεσίες αξιοπρεπούς διαβίωσης του πολίτη και στρατηγικές  ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Η πώληση καυσίμων σε τιμή κόστους ή κάτω του κόστους αγοράς κατ εξακολούθηση  φανερώνει την ύπαρξη δόλου, σκοπιμότητας, ανομίας  διότι καμία  νόμιμη επιχείρηση δεν επιβιώνει χωρίς κέρδος .

Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η  υγιής επιχειρηματικότητα, η αγορά να πλαισιώνεται από νόμιμες επιχειρήσεις και να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός,  χωρίς αθέμιτες πρακτικές. 

Είναι ασύλληπτο το γεγονός να καλλιεργείται γόνιμο  έδαφος  εκτόπισης  των υγιών και νόμιμων επιχειρήσεων, οικογενειαρχών  πρατηριούχων, οι οποίοι μάλιστα αρνούνται να συμμετέχουν στην άλωση. της υγιούς, νόμιμης αγοράς.

Ο καταναλωτής πρέπει να είναι άρτια ενημερωμένος για να μπορέσει να διακρίνει και να αξιολογήσει την διακύμανση των τιμών σε όλη την αλυσίδα της αγοράς καυσίμων, από τις διυλιστηριακές τιμές έως και τις τιμές αντλίας στην λιανική πώληση. Έτσι θα μπορέσει να αξιολογήσει και να διακρίνει αδικαιολόγητα φθηνές τιμές , οι οποίες  γεννούν υποψίες.
Αυτό θα επιτευχθεί  μέσα από την εφαρμογή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων www. fuelprices.gr,  όπου  κατά την είσοδο του καταναλωτή, να εμφανίζονται παράλληλα με τις τιμές λιανικής καυσίμων και οι διυλιστήριακες τιμές αντίστοιχα καθημερινά, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής  να συγκρίνει απευθείας, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω  αναζήτηση. Οφείλουμε να οδηγήσουμε τον καταναλωτή στην ορθή επιλογή και στην διασφάλιση της περιουσίας του.

Κε Υπουργέ

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, που σκοπό έχουν την ομαλοποίηση της αγοράς, την προστασία και ενημέρωση του καταναλωτή, παρακαλούμε όπως:

 α)επαναφέρετε το συντομότερο  σε ισχύ τις διατάξεις περί απαγόρευσης  πώλησης καυσίμων σε τιμή κάτω του κόστους,

β)μεριμνήσετε την υλοποίηση καθημερινής εμφάνισης στους καταναλωτές μέσα από την εφαρμογή www.fuelprices.gr των διυλιστηριακών τιμών αντίστοιχα με τις τιμές λιανικής των πρατηρίων.  

Προσβλέπουμε στην θετική ανταπόκρισή σας

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

O Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας

Κιουρτζής Θεμιστοκλής                                Μαυράκης Ιωάννης           

popek.gr