Ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς οι ελλείψεις στην ενέργεια απειλούν να οδηγήσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από 45% σε προηγούμενη έρευνα και από 20% πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και μία από τις πιο εκτεθειμένες σε περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, με τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας να επιδεινώνουν αυτό το πρόβλημα στους τελευταίους μήνες του 2022. Επιπλέον, τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό επιδεινώνονται από σοβαρές ξηρασίες, που οδήγησαν σε πτώση της στάθμης του νερού σε όλη την Ευρώπη ποτάμια αυτό το καλοκαίρι.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να είναι κατά μέσο όρο σχεδόν στο 8% το 2022 -περίπου τέσσερις φορές πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- και 4% το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι επιβραδύνεται προς τον στόχο του 2% το 2024.
cnn.gr