Πώς παγιδεύεται ένα κινητό;

Για τον τρόπο παγίδευσης του κινητού, ο κ. Αγραφιώτης εξηγεί: «Αρχικώς έρχεται γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο του κατόχου από όνομα συμπεριλαμβανόμενο στις “επαφές” με τέτοιο περίπου περιεχόμενο: “Κοίταξε αυτό, μπορεί να σ΄ ενδιαφέρει”. Αν ο κάτοχος πατήσει και ανοίξει το μήνυμα, αυτομάτως έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή. Δηλαδή, ο εισβολέας μπορεί να μπει στο κινητό στις “επαφές” χωρίς να τον αποδεχθεί ο κάτοχος, όμως το τηλέφωνο θα το παρακολουθήσει μόνον εάν “πατήσεις” στο μήνυμα του». Με τη νέα αυτή μέθοδο το τηλέφωνο του παρακολουθούμενου λειτουργεί ως mirror (καθρέφτης) κι όταν χτυπά, παράλληλα χτυπά και το τηλέφωνο εκείνου που τον παρακολουθεί. 

«Επίσης η υποκλοπή δεν γίνεται μόνο στο περιεχόμενο του τηλεφωνήματος αλλά και στα βίντεο, τις εικόνες, στα social media και γενικά σε όποια εφαρμογή διαθέτει η συσκευή» υπογραμμίζει εννοώντας φυσικά ότι ο κάτοχος του κινητού μετατρέπεται – εν αγνοία του φυσικά – ο ίδιος σε «κοριό» για τους δια ζώσης ή για τους δια τηλεφώνου συνομιλητές του. «Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει ιδιωτικότητα συστήνω σε όλους ότι  αν θέλουν να κουβεντιάσουν ιδιωτικά, να  απομακρυνθούν εντελώς από τα σημεία των συσκευών οι οποίες διαθέτουν πολύ ισχυρά μικρόφωνα. Ακόμη και αν βγάλουν τη μπαταρία, το τηλέφωνο διαθέτει δεύτερη για τη διατήρηση των αρχείων, άρα παραμένει…ανοιχτό».

Τέλος, ο κ. Αγραφιώτης σημειώνει πως εάν παρατηρηθεί ανεξήγητα γρήγορη εξάντληση της μπαταρίας, διότι ένας ιός εκτελείται στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης του κινητού σας, τότε αμέσως ο κάτοχος θα πρέπει να απευθυνθεί σε εταιρία κινητής τηλεφωνώντας προκειμένου να του διαγράψουν και να επαναφέρουν το τηλέφωνο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο διαγράφει τα υπάρχοντα δεδομένα επομένως και τον ιό.

Dnews