Με ένα λάστιχο στο ντεπόζιτο η κλοπή καυσίμου είναι εύκολη. Για τις εταιρίες επαγγελματικών οχημάτων η ζημιά είναι μεγάλη, ενώ ελάχιστες υποθέσεις εξιχνιάζονται.

H τιμή των καυσίμων αυξάνεται και μαζί τους οι κλοπές ντίζελ από φορτηγά.”Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι οι κλοπές καυσίμων έχουν αυξηθεί”, δηλώνει εκπρόσωπος της γερμανικής Ομοσπονδίας Οδηγών Επαγγελματικών Οχημάτων (BGL) για να προσθέσει: “Δεν γνωρίζουμε κάθε περίπτωση, διότι σπάνια γίνονται καταγγελίες στην αστυνομία. Το ποσοστό εξιχνίασης είναι κατά συνέπεια πολύ χαμηλό”.

Από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές της βενζίνης εκτοξεύθηκαν. Παράλληλα αυξήθηκαν οι κλοπές ντίζελ. Την περασμένη εβδομάδα στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ένας φερόμενος ως κλέφτης έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με την αστυνομία ο 33χρονος σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε τη στιγμή που προσπαθούσε να κλέψει βενζίνη από ένα φορτηγάκι σε πάρκινγκ καταστήματος. Οι αστυνομικοί συμπέραναν ότι ο άνδρας ήθελε να κλέψει καύσιμο, επειδή εντόπισαν μια τρύπα στο ντεπόζιτο. Πολλές κλοπές σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και στην βαυαρική πόλη Στράουμπινγκ. Επιτήδειοι έκλεψαν από φορτηγό ντίζελ συνολικής αξίας 800 ευρώ.

Περισσότερους αστυνομικούς ελέγχους ζητούν οι επαγγελματίες οδηγοί

Ανοίγεις το καπάκι του ρεζερβουάρ, βάζεις μέσα ένα λάστιχο και βγάζεις το καύσιμο. Αυτό που εγκληματίες κάνουν στο άψε σβήσε, σημαίνει για τις εταιρίες, στις οποίες ανήκουν τα φορτηγά πολλή δουλειά και αυξημένο κόστος. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Οδηγών Επαγγελματικών Οχημάτων κάθε χρόνο οι κλοπές ντίζελ προκαλούν ζημιές που ξεπερνούν σε αξία τα 100.000 ευρώ το χρόνο. Σε αυτά προστίθεται το κόστος επισκευής των οχημάτων, τα οποία, έως ότου επισκευαστούν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πρέπει να αντικατασταθούν με ενοικιαζόμενα.

Δυστυχώς η αστυνομία είναι σχεδόν ανίσχυρη, μιας και οι έρευνες δεν οδηγούν τις περισσότερες φορές σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σπάνια οι δράστες συλλαμβάνονται επ΄ αυτοφόρω. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η Ομοσπονδία Οδηγών Επαγγελματικών Οχημάτων ζητά “καλύτερη στελέχωση των αστυνομικών αρχών και περισσότερους ελέγχους”, τονίζοντας ότι “η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στους χώρους στάθμευσης φορτηγών στους αυτοκινητοδρόμους αποτρέπει τους κλέφτες”.

Ας σημειωθεί ότι οι κλοπές αυτές δεν αποτελούν ασήμαντα αδικήματα: τιμωρούνται με πρόστιμα ή φυλάκιση έως πέντε χρόνια. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα οι κλοπές γίνονται με σύστημα ή αν συμπεριλαμβάνουν διάρρηξη σε κτήριο, οι δράστες αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης που φθάνει και τα δέκα χρόνια.

Μόνα Βένις, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle