Κάθε εβδομάδα γίνονται έλεγχοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων του νησιού», ο αντιπεριφερειαρχής, Νίκος Συριγωνάκης – Τα φαινόμενα νοθείας στην Κρήτη

Σάλο προκάλεσαν στην κοινή γνώμη της Κρήτης οι αποκαλύψεις για τις κομπίνες στα πρατήρια υγρών καυσίμων που «πιάστηκαν» να κλέβουν το κράτος και τους πολίτες με «πειραγμένες» τις αντλίες.

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Νίκο Συριγωνάκη, ο οποίος και επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις της εφημερίδας και του neakriti.gr, διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές στο νησί μας ότι οι έλεγχοι στα βενζινάδικα συνεχίζονται και ξεκαθάρισε ότι, εκτός από την αισχροκέρδεια, στο επίκεντρο των ελέγχων της Διεύθυνσης Εμπορίου βρίσκεται και το έγκλημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, που ήδη στην Αττική έχει την «τιμητική του».

Σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, που οι Έλληνες καλούνται να «σφίξουν το ζωνάρι» λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ποιο ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο κόσμος δυσανασχετεί έντονα και «επαναστατεί», διαβάζοντας τις περιπτώσεις των κομπιναδόρων στα καύσιμα.

Μάλιστα, προς τιμήν του, ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης μάς μίλησε για αρκετές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν απατεωνιές σε βενζινάδικα της Κρήτης, με τον τελευταίο να έχει «πιαστεί στα πράσα» να κλέβει 7%, μέσω «πειραγμένης» αντλίας, για κάθε πελάτη που πήγε να βάλει βενζίνη ή να προμηθευτεί πετρέλαιο, πιστεύοντας πως οι «χαμηλές» τιμές του αποτελούσαν ευκαιρία που δεν έπρεπε να χάσει!

«Να κοιτάζουν τη μέση τιμή κάθε μέρα οι καταναλωτές. Και να είναι καχύποπτοι κάθε φορά που βλέπουν σε ένα πρατήριο να έχει μεγάλη διαφορά τιμών σε σχέση με τα άλλα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πάντοτε ότι πρόκειται για απάτη, αλλά είναι κάτι που ισχύει τις περισσότερες φορές», σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη.

Μάλιστα, ο ίδιος εξήρε τη δουλειά της Περιφέρειας Κρήτης, λέγοντας πως οι έλεγχοι γίνονται με την απόλυτη συνεργασία των Ενώσεων Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων των τεσσάρων νομών της μεγαλονήσου.

«Δύσκολος ο εντοπισμός»

Στο ερώτημά για το αν ο καταναλωτής μπορεί να καταλάβει το κλέψιμο μέσω αντλίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης απάντησε χαρακτηριστικά πως «είναι τόσο μικρή η διαφορά της τιμής, που κανείς δεν μπορεί να πάρει χαμπάρι».

Μάλιστα, δύσκολο είναι και το έργο του εντοπισμού της κομπίνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Αν προλάβει και μας δει ο βενζινοπώλης, τότε με το τηλεχειριστήριο που έχει ανά χείρας, το «γυρίζει» αμέσως και δε βρίσκουμε τίποτα. Άμα καθυστερήσουμε δύο λεπτά να δράσουμε το έχουν αλλάξει»!

Αναφορικά με τις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί, ο Νίκος Συριγωνάκης λέει πως «είναι μερικές περιπτώσεις στην Κρήτη. Πάντα υπάρχουν οι “πονηροί”. Όχι μόνο εκεί, αλλά σε όλους τους κλάδους. Γίνονται όμως έλεγχοι. Να ξέρετε, όχι καθημερινά, αλλά κάθε εβδομάδα οπωσδήποτε κάνουμε κάμποσους ελέγχους. Έχουμε και καταγγελίες. Δηλαδή, δουλεύει ο μηχανισμός κανονικά».

Ως προς τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων των βενζινοπωλών, που λένε πως «κακώς η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τα ονόματα των λαθρεμπόρων και των ανθρώπων εκείνων που κάνουν και αισχροκέρδεια», ο Νίκος Συριγωνάκης ξεκαθαρίζει: «Χθες (σ.σ. προχθές), που ήταν εδώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, είπε ότι επειδή τώρα το πρόβλημα “απευθύνεται” σε πάρα πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης, θα ψηφιστεί τώρα νέα ΚΥΑ που θα προβλέπει ότι θα δημοσιοποιούνται άμεσα τα ονόματα των παραβατών. Άσχετα αν τελεσιδικήσει ή όχι για αισχροκέρδεια η υπόθεσή τους».

Και φαινόμενα νοθείας – Αλκοόλες και τολουόλιο στη βενζίνη

Πέρα από την αισχροκέρδεια, έχουμε και τη νοθεία στα καύσιμα που απασχολεί, επίσης, τις αρμόδιες Αρχές. Πώς γίνεται η νοθεία; Οι ειδικοί σχολιάζουν πως στα καύσιμα διάφοροι απατεώνες βάζουν τολουόλιο, αλκοόλες, μεθαιθανόλη, βιομηχανικό υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και… νερό, νοθεύοντάς τα και κερδίζοντας, εις βάρος της τσέπης μας και των αυτοκινήτων μας, τεράστια ποσά.

Μάλιστα αυτό είναι ό,τι χειρότερο για το αυτοκίνητο και την τσέπη μας. Η ποιότητα του καυσίμου που τροφοδοτεί τον κινητήρα του αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία του και στην απόδοσή του. Δυστυχώς, όμως, οι «καλοθελητές» μερικών πρατηρίων νοιάζονται μόνο για την τσέπη τους και προχωράνε σε νοθεία των καυσίμων με διάφορα πρόσθετα ή καύσιμα χειρότερης ποιότητας, πλουτίζοντας στις πλάτες των οδηγών και του κράτους.