Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή των καυσίμων στην αντλία, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υπολείπονται κατά πολύ των υψηλών επιπέδων που έχουν καταγραφεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και εντός της περιόδου που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή το νέο ράλι που προκάλεσε στην τιμή του μαύρου χρυσού η πρόταση της ΕΕ για γενικευμένο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δημιουργεί φόβους ότι τα… χειρότερα έρχονται για τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκίνητων και μοτοσυκλετών.

Ένας άλλος παράγοντας που όντως επηρεάζει την διαμόρφωση των λιανικών τιμών είναι αυτή της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα και ένας από τους λόγους αύξησης των λιανικών τιμών είναι αυτός.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται αφενός στην πορεία των τιμών στις διεθνείς αγορές και αφετέρου στο τρόπο λειτουργίας της αγοράς στο εσωτερικό της χώρας, που αναμφίβολα έχει κάποιες στρεβλώσεις, οι οποίες επιτρέπουν έστω και περιορισμένης έκτασης φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Σε επίπεδο Ηρακλείου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται στο 2,20 ευρώ το λίτρο ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιος να την βρει ακόμα πιο ακριβή ενώ το πετρέλαιο κίνησης είναι μία ανάσα από τα 2 ευρώ.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου, Φώτης Δοξαστάκης, η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Εκεί που πάμε να δούμε πτωτική τάση, βλέπουμε πάλι τις τιμές να τραβούν την ανηφόρα“.

Αναφορικά με την επιδότηση καυσίμου, ο κ. Δοξαστάκης ανέφερε ότι “είναι μεν μία μικρή βοήθεια αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνει την κατάσταση.

Πάντως αυτό που παρατηρείται στα πρατήρια υγρών καυσίμων του Ηρακλείου, είναι το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιλέγουν πλέον να βάζουν λιγότερα λίτρα καυσίμου στο όχημά τους δίνοντας προτεραιότητα σε άλλες ανάγκες

https://ekriti.gr/kriti/irakleio-kaysima-spane-to-ena-rekor-meta-to-allo-oi-times