Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που εναντιώθηκε σταθερά στην απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης/diesel στην Ευρώπη από το 2035 και πλέον η χώρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, οδηγώντας το θέμα στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Στην αντεπίθεση η Πολωνία

Η Πολωνία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τερματισμό της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035 και έπειτα. Την είδηση αυτή αποκάλυψε με δηλώσεις της η υπουργός Κλίματος της χώρας, Anna Moskwa, υπογραμμίζοντας πως θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ εντός των ημερών.

H υπουργός Κλίματος της Πολωνίας, Anna Moskwa.

H υπουργός Κλίματος της Πολωνίας, Anna Moskwa.

Η μόνη χώρα που έχει καταψηφίσει την πρόταση στο σύνολό της

Η Πολωνία ήταν εξαρχής η μόνη χώρα που εναντιώθηκε σταθερά στην πρόταση που απαγορεύει την πώληση νέων αυτοκινήτων βενζίνης και diesel από την Ευρώπη, καταψηφίζοντας όλα τα μέτρα. Μάλιστα είχε υποστηρίξει και υποστηρίζει ακόμα ότι δεν υπήρχε σωστή ανάλυση της αγοράς και των κοινωνικών συνεπειών της απαγόρευσης.

Ξεκάθαρη η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας

«Δεν συμφωνούμε με αυτό και άλλα μέρη από το πακέτο Fit for 55 και προσφεύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ελπίζω ότι και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε προσφύγει στο δικαστήριο», δήλωσε η Moskwa στο Radio Zet τη Δευτέρα (12/6).

Η Γερμανία τάχθηκε υπέρ των e-fuels

Θυμίζουμε ότι αντίδραση, αλλά πιο χλιαρή σε ένταση, είχε υπάρξει και από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα η ΕΕ να συμφωνήσει την εξαίρεση από το μέτρο στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά καύσιμα (e-fuels).

autotriti.gr